Nyheter

Björklunds falska matematik

Det rådde något av maranatastämning när skolminister Jan Björklund gästade Bäckängsgymnasiet och talade inför Borås samlade kår av gymnasielärare för ett tag sedan.
Nyheter • Publicerad 9 september 2008

Förhoppningsvis berodde det på att mycket av det han levererade var allmängods och självklarheter, än att lärarna tappat det kritiska tänkandet under sommarlovet. Förhoppningsvis.

Någon vecka efter hans framträdande i Borås klär nämligen P1-programmet Kris i skolan? av Kaiser Björklund in på bara kroppen. Det visar sig att vår skolminister har gjort en klassisk politisk överstegsfint när han satt katastrof- och krisstämpel på den svenska skolan. Björklunds tolkning av statistiken är i flera fall gravt missvisande. Sverige ligger inte alls i botten, elevernas resultat sjunker inte och det finns verkligen inte något belägg för att vi är ”världens sämsta” i något hänseende.

Björklund har helt enkelt levererat falsk matematik, för att travestera på en av Peps Perssons låtar.

Trovärdigheten må slå i botten, men det finns ändå anledning till besinning. Att narras med statistik är förstås förkastligt, men man bör ändå i möjligaste mån undvika att slänga ut allt badvatten med Björklund i jakten på lättköpta politiska poänger. Även om hans syn på pedagogik och kunskap är högst diskutabel, så har han åtminstone satt fokus på viktiga skolfrågor. Det skall han ha en eloge för. Sådär. Så var det sagt. Låt oss nu tömma badkarshelvetet

Mikael R Karlsson

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.