Annons
Nyheter

Von Trier i kyrkan är tyvärr aktuell

Pjäs: BREAKING THE WAVES av Lars von Trier, Peter Asmussen, David Pirie
Scen: St Johanneskyrkan, Göteborg/Folkteatern
Bearbetning för scenen: Vivian Nielsen
Regissör & översättare: Kim Lantz
Medverkande: Karin Lycke, Göran Ragnestam, Elisabeth Göransson, Lena Benjegård, Ola Hedén, Mikael Casserblad, Anders Lyckefors, Roland Hjelm, Sten Lundberg, Johan Åkerstedt, Jens Petersen, Thomas Karlsson, Filip Powidzki Casserblad
Nyheter • Publicerad 28 mars 2011
Göran Ragnestam och Karen Lycke skapar balans.
Göran Ragnestam och Karen Lycke skapar balans.Foto: Inger Melin

Breaking the waves i St Johanneskyrkan i Göteborg är en stark och drabbande föreställning, inte minst tack vare Karen Lycke som har huvudrollen som Bess. Äktheten i hennes spel ger styrka och djup åt hela denna mörka saga om kärlek och det blir balans i helheten med Göran Ragnerstam i rollen som den älskade Jan.Hon lever i ett mycket slutet samhälle som styrs av De Äldste som missbrukar sin kristna tro och håller församlingen i ett järngrepp. Hos dem har Kärleksbudskapet stelnat till en dogm och Nåden har ersatts av deras rätt att döma levande och döda.

Bess är helt övertygad om att ”störst av allt är kärleken” och hon har två kärlekar i sitt liv: Gud, som hon sedan länge har ett levande samtal med, och nu oljeriggsarbetaren Jan som hon på nåder får gifta sig med trots att han kommer utifrån. När han är på oljeriggen ber hon till Gud att Jan skall återvända hem så snart det går. Han kommer hem i förtid men då svårt skadad. Bess ger sin bön skulden för olycka och satsar allt på att uppfylla hans önskemål för att göra honom lycklig, detta präglas dock av hans svåra hjärnskada och hennes försök att följa det leder till stor olycka. Hennes förtvivlade försvar inför församling ”Man kan inte älska ord, man kan bara älska människor” tolkas som hädning, framförallt då hon som kvinna talar i kyrkan. Hon utesluts ur församlingen, till och med hennes mor (Elisabeth Göransson) tar om än tvekande aktiv del i hennes uteslutning

Annons

Svägerskan Dodo vägrar, med henne får det sunda förnuftet och det varma hjärtat ett ansikte och Lena Benjegård ger henne stor trovärdighet med sitt jordnära och föga insmickrande spel.

Kim Lantz har lyckats väl såväl med sin översättning som med regin. Det är en svår uppgift att få det att fungera på ett begränsat utrymme med inte mindre än 47 deltagare när alla – skådespelare, De Äldste, Lilla Kören och Församlingskören – räknas med. Helheten fungerar och Bess agerande är begripligt, De Äldste är skrämmande vanliga och obegripliga.

Ger Olde Monnikhofs scenografi är fiffig i all sin enkelhet och fungerar i stort.

Det är glädjande att detta samarbete mellan Unga Folkteatern, Stadsmissionen och Johanneskyrkan resulterar ut i en så fin och tankeväckande föreställning som Breaking the Waves. Det man kan beklaga är att den känns aktuell.

Vibeke Carlander

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons