Nyheter

Toppbetyg till hiphoparen NAS

BT:s Joel Sjöö delar ut ett toppbetyg till hiphoparen NAS spelning på Way out West.
Nyheter • Publicerad 16 augusti 2009
NAS bjuder på en imponerande hitparad som räcker konserten ut enligt BT:s recensent Joel Sjöö.
NAS bjuder på en imponerande hitparad som räcker konserten ut enligt BT:s recensent Joel Sjöö.Foto: Scanpix

Regnet öser ner, snoret rinner ur min nyförkylda näsa och kylan börjar tränga in i kroppen. Allt det angenäma som Way Out West bjöd på bara ett dygn tidigare är väck. Då går Nasir bin Olu Dara Jones upp på scenen och bara blåser bort allt det dåliga med en timme renodlad hiphop-underhållning.

Från Hip hop is dead till avslutningen med One mic är det en sammanhängande parad av tungt svängande hits. I nummer som Sly Fox och Hate me now är gunget så brutalt att lervällingen som Göteborg vilar på dallrar som en brylépudding.

Bandet är exceptionellt. Som alla andra stora r’n’b- och hiphopkompband  är de snortajta, men här finns också en energi och spelglädje jag aldrig sett maken till. De eldas på av mick-maestron Nas, som visar varför han med jämna mellanrum utnämns till världens bäste MC.

Efter att i snart tjugo år smugit strax bakom storstjärnor som Eminem och Jay-Z visar den här timmen att Nas kommer att vara bland dem när det blir dags att summera hiphophistorien. Han har samlat ihop en imponerande hitparad som räcker konserten ut, trots att alla låtar kortas ner till halva längden eller mindre.

Setet är som ett långt Nas-medley, men känns aldrig snuttifierat. Istället fungerar taktiken perfekt, publiken håller sig på tå och hoppandet och armvevandet får ny energi varje gång bandet byter låt.  Efter avslutande One mic är regnet borta och mina livsandar tillbaka. En hiphopshow på en stor festivalscen går inte att göra bättre än så här.  

Joel Sjöö
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.