Annons
Nyheter

Tjugo gudar eller inga gudar alls

Först den ena tron och sedan den andra, enklast hade varit om vi som inte bryr oss om någon version av det de troende kallar Gud hade kunnat skapa ett samhälle utan religiös inblandning, med plats för olika trosuppfattningar.
Nyheter • Publicerad 10 juni 2010

I likhet med Thomas Jefferson tror jag att ett samhälle utan religiös styrning är bäst för de troende, ett sekulärt demokratiskt samhälle där alla religioner har frihet att dyrka sina gudar.

Så enkelt är det inte, om det vittnar konflikterna mellan religion och demokrati. I ”Att tämja gudarna” behandlas ämnet av den holländske författaren Ian Buruma.

Annons

Tre avdelningar om sammanlagt 150 sidor är en utmärkt guide till reflektioner över förhållandet mellan religion och samhälle. Första avdelningen är en historielektion i den europeiska upplysningsfilosofi som trängt undan det religiösa tänkandet som måttstock för hur samhället styrs.

Andra avdelningen är en vägledning i österländskt tänkande. Det sista avsnittet handlar om kollisioner mellan religion och demokrati, med fokus på uppmärksammade händelser i Europa under de senaste decennierna.

Kampen för demokrati har varit lång. Det är lätt att glömma att kristendomen under största delen av sin historia har motarbetat en demokratisk utveckling. Katolska pedofilpräster, påvens kondomnoja, mord på läkare som utför aborter och andra konflikter mellan staten och kristna visar att kampen inte är förbi.

Det har tagit tid att besluta att kyrkan och staten i Sverige inte längre ska hålla ihop. Bra argument för ett fungerande förhållande mellan stat och religion har funnits länge: ”det gör mig ingen skada om min granne säger att det finns tjugo gudar eller ingen. Det varken stjäl ur min ficka eller bryter mina ben”, skrev Thomas Jefferson.

Vilken hållning bör vi ha mot religiösa fundamentalister som vägrar att erkänna den sekulära statens legitimitet? Hur toleranta bör vi vara mot de intoleranta? Så länge diskussionen förs med ord bör vi vara det, men när det grips till våld bör toleransen upphöra. Gränslös respekt för intoleransen undergräver toleransen.

Buruma menar att det är meningslöst att gå in i teologiska dispyter med troende. Vad vi bör komma överens om är gemensamma spelregler, inte gemensamma värderingar.

Tomas Polvall

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons