Annons
Nyheter

Studie i mänsklig grymhet

Bok: VREDENS ÄNGLAR
Författare: Joyce Carol Oates
Översättning: Kerstin Gustafsson
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Nyheter • Publicerad 25 april 2008

Joyce Carol Oates bok The Female of the Species från 2005 har nu kommit i svensk översättning. Boken består av nio skilda berättelser där den enda som har en manlig huvudpe rson, ”Vredens Ängel”, har gett boken sin svenska titel.

Berättelserna i Oates bok behandlar den tid och de omständigheter som leder fram till en oundviklig katastrof; sluten antyds och lämnas ofta åt läsarens fantasi. I det förrädiska lugn som råder i början av varje berättelse anar man ett kommande sammanbrott och läser vidare med gradvis ökande obehag.

Annons

Det handlar om en kvinna som skjuter ihjäl sin misshandlande man. En flicka som för att få syn på sin frånvarande pappa drar med sig sin lillebror högt upp på takåsen. En annan flicka som säljs till olika män av sin pappa och tar med sig valda kroppsdelar som souvenirer. Om en kvinna som mördar sin älskare och låter sin dotter upptäcka liket. Kort sagt handlar det om kvinnor som pressas till olika helvetesdåd, ofta direkt eller indirekt påverkade av männen i deras liv. Oates hanterar de skilda karaktärernas röster mästerligt. De är alla vredens änglar, begår grymma och brutala handlingar som förklaras, ja nästan motiveras, genom de rådande omständigheterna.

Stundtals kan man knappt ta sig igenom styckena. Man läser med en hand för ögonen, fasar för vad som skall komma härnäst. Det finns ingen lycka eller godhet, ingredienser som sällan förkommer hos Oates. Istället är det desperation, förfall, förtvivlan och den svidande grymhet som kommer av livets obeveklighet som möter läsaren.

På baksidan ställs frågan om det ”svagare könet”, som kvinnan så obetänksamt kallas ibland, är mer beräknande när det gäller grymhet och brutalitet än vi skulle vilja tro. Men det är en barnslig frågeställning som har lite, om något, med saken att göra. Boken framhåller inte att kvinnor skulle vara mer beräknande, bara att de kan vara beräknande, att de inte är rakt igenom goda eller onda, att de kan drivas till vidriga saker. Kvinnorna i boken ställs mot den manliga huvudpersonens syn på kvinnan som helig moder, någon som aldrig kan göra ont.

I själva verket är kvinnan varken hora eller madonna. Hon är en mänsklig varelse som, om omständigheterna kräver det, kan begå lika grymma handlingar som vem som helst.

Cecilia Köljing

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons