Nyheter

Skugge har blivit vuxen

Bok: LINDAS BÄSTA/VÄRSTA
Författare: Linda Skugge
Förlag: Piratförlaget
Nyheter • Publicerad 8 oktober 2008

I sin nya bok har Linda Skugge samlat sina bästa och värsta krönikor från de 15 år hon jobbat på Expressen. Det handlar om musik, bröst, mobbning, gubbar, bögar, svenneliv, feminism, kejsarsnitt, uppväxt, kvotering, finkultur, moderskap och mycket mer.

Hon börjar boken som deprimerad musikdyrkande ungdomsrebell och slutar som moderatsympatiserande småbarnsmamma med Volvo och radhus. Det är en resa som skapar otaliga självmotsägelser. Till exempel så skriver hon i en tidig krönika att det är ett tecken på förakt mot vanliga människor att överhuvudtaget publicera sig i Svenska Dagbladet, den tidning hon numera skriver krönikor för. Ena stunden är hon vansinnig över att folk alltid drar upp uteliggare och andra som har det ”värre” varje gång hon vill prata om feminism. Andra stunden gör hon samma sak själv. ”Dagens bortskämda ungdomar, folk hade det minsann värre förr i tiden, då fick man varken äta sig mätt eller gå i skolan.” Man får nästan känslan av att hon driver med en.

Linda Skugge har under alla år fått använda Expressen för sina personliga vendettor. Hon har fått skriva ner person efter person, Charlotte Perelli, Anna Maria Corazza Bildt, Olle Palmlöf, Linda Rosing, Magdalena Graaf, Björn Ranelid, och många fler. Men lustigt nog så ställdes den krönika som nu är med i boken där hon kritiserar Ingmar Bergman för att vara en snuskgubbe. Och det är en lysande krönika. Bergman är en helig ko.

Skugge förklarar sin ilskna ton genom allt hat hon fått genom åren. Ju mer hat hon fått, ju mer har hon gett igen. Hon slutade kalla sig feminist för att hon inte ville vara ett ufo i folks ögon, för att feminister ses som vidriga dårpippis. Men frågan är om det spelar någon roll vad man kallar sig om man skriver som Linda Skugge.

En av hennes krönikor åt gången roar. Speciellt de första krönikorna som visar på skönlitterär begåvning. De är skräckinspirerade och surrealistiska berättelser/noveller snarare än krönikor och de är riktigt bra. Men att läsa ett hundratal på raken blir oerhört påfrestande. Särskilt de senaste texterna där hon är en konservativ åsiktsmaskin. Ordning och reda. Sluta dalta. Klipp er och skaffa ett jobb. Punkt. Linda Skugge har blivit vuxen. Men jag vet inte om det är någonting positivt.

Cecilia Köljing

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.