Annons
Nyheter

Skrämmande om kristna fascister

Bok: Amerikanska Fascister
Författare: Chris Hedges
Förlag: Ordfront
Nyheter • Publicerad 22 april 2008

Han har själv ett kristet förflutet. Dock i mer moderata kretsar än dem han beskriver i den senaste boken Amerikanska fascister. I boken jämför han den nya amerikanska fundamentalismen med fascism av klassiska mått. Det är en mycket läsvärd, men skrämmande resa utrikeskorrespondenten Chris Hedges tar med oss på när han riktar sin blick mot det egna landet och den egna religionen. Så mycket ondska som följer i spåren på kärleksbudskapet. Folk är ta mig fan inte kloka.

Under läsningen, som i början är mer roande än oroande, blir jag varse att jag numera är en av Jesusmissilernas måltavlor. Som sekulär humanist räknas jag till samma satans avföda som homosexuella och muslimer. Jag går Antikrists ärenden, liksom. Ja, tjena. Kul att träffas.

Annons

Mycket i boken är verkligen skrattretande, men ju mer jag läser desto mer stockar sig skrattet i halsen. De amerikanska kristofascisterna må vara stollar, men de är stollar som vinner allt mer inflytande i det amerikanska samhället. Allt fler köper de apokalyptiska idéerna. Många miljoner tror faktiskt att domedagen är nära. På allvar. De tror faktiskt att det kommer att utkämpas ett krig mellan Jesus arméer (självklart amerikanska) och Antikrist (FN/EU). De väntar med tillförsikt på att Gud skall hämta hem dem. Fram till dess gör de allt för att bekämpa vetenskap, homosexualitet, aborter och allt man betraktar som oamerikanskt.

Den kristna världsbild Chris Hedges målar upp i Amerikanska fascister, är inte bara skev, den är paranoid, falsk och farlig.

Här möter vi människor som bokstavligt talat är beredda att döda för saken. Människor som vill avrätta läkare som utför aborter, människor som anser att det skall vara dödsstraff på såväl homosexuella handlingar som att baktala sina föräldrar. Kristofascisterna står för ohöljd elitism, fanatisk auktoritetstro, antiintellektualism och manschauvinism. De är aggressiva, djupt antidemokratiska, har gott om resurser och de blir fler och fler.

Nu skall väl det med en gång sägas att de flesta kristna inte är fundamentalister och de flesta kristna fundamentalister inte är fascister, men i USA handlar det ändå om åtskilliga tiotal miljoner som är det.

Finns motsvarande Jesusmissiler i Sverige? Javisst. Fast de agerar inte lika öppet. Dess maktbas ser annorlunda ut. Mediebilden ser annorlunda ut. Det finns inget nät av radiostationer som matar in det djupt antiintellektuella budskap som är nödvändigt för en totalitär fascism. Det finns inte samma fundamentalistiska grogrund här. Men ekot av den amerikanska kontexten hörs ändå i den dagliga debatten. Läs insändarsidorna. Där finns det alltid någon som argumenterar mot homosexualitet, evolutionsteorin eller fri abort. Man stödjer Israel, men argumenten är sällan eller aldrig öppet religiösa. Det hör till strategin menar Hedges.

En iskall ilning av ondska kryper längs ryggraden. Den helige ande? Knappast.

Mikael R Karlsson

Bok: Amerikanska Fascister

Författare: Chris Hedges

Förlag: Ordfront

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons