Nyheter

Skimrande vacker bok

Hon berättar redan i upptakten om ett samtal på Dämba, ett av IB:s hus på Fårö, många år efter att deras äktenskap upplösts:
Nyheter • Publicerad 11 maj 2009

IB frågar ”Har du förresten kvar mina brev?” Visst har jag dem kvar. Han skrattade och sedan sa han ”Jag har bränt dina. Jag har bränt alla mina privata brev.”

I en garderob fann sonen Daniel 260 brev, alla från Käbi. Det är naturligtvis en bråkdel som ingår i boken, vilken eljest skulle blivit ohanterlig; några av breven var 6-8 sidor. Ingmar Bergman avled den 30 juli 2007. Bekantskapen skedde hösten 1957. Båda hade familjer. IB levde med Bibbi Andersson, Käbi var gift med dirigenten Gunnar Staern och hade en liten dotter, Linda.

Det är en glödande kärlekshistoria som skildras. Den första avvaktande, den oavbrutet tilltagande och slutligen helt förenade kärleken. Allt detta sker med mycket få undantag via brev, där Käbi som internationellt eftersökt ständigt byter land och stad. Europas många länder och storstäder har som användarort alltmer glödande innehåll i dessa brev. IB flyttar ju samtidigt runt till Sveriges många teaterscener och filmarplatser. En ständig uppdatering sker med telefonsamtal. Enbart svårigheterna att få fysiskt träffa varandra görs till en förtärande eld mer än saknaden.

Många frågar sig om kvinnans för oss underliga namn. Käbi föddes i Estland och hennes förnamn betyder liten tall- eller grankotte. Huruvida efternamnet är ovanligt eller inte där, vet jag inte. Äktenskapet med IB varade från 1959-69. Det var ett lugn som efter stridigheter inträdde och de två förblev i alla åren efteråt nära vänner. Hennes närvaro på Fårö de sista dagarna var IB lycklig över.

Deras äktenskap var naturligtvis ett unikum i sig - han världsberömd regissör för både teater och film, hon en mycket eftertraktad pianist i och på världens scener och konserthus. Under 60-talet hade IB flera kriser runt tiden för Tystnaden. Emellertid säger det mycket, att han ville att Käbi skulle läsa och bedöma slutmanus till viktiga filmer i hans karriär. Käbi har gett ut flera böcker och hon är född 1922. De har sonen Daniel tillsammans.

Deras kärleksupplevelser finns hos många människor, om än inte skildrade i böcker och brev. Kärleken till en annan människa är universell och evig inom de flesta av oss - även om objekten växlar. ”Så bliva de beståndade, dessa tre: tro, hopp och kärlek men störst av dem är kärleken.”

Roland Johanson

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.