Annons
Nyheter

Skarpögd Bang håller än idag

Bok: Dagbok från Berlinolympiaden 1936
Författare: Barbro Alving
Förlag: Norstedts
Nyheter • Publicerad 23 april 2008

"Så nu är man Sveriges styvaste journalist, piddelipej, komiskt det är vad det är. Men du fattar ju att jag är glad, det här klarar hela karriären. Jag har ju också haft en himla tur. Dels låg hela reportaget fantastiskt bra till för mig, dels var Sten Selander tråkig och Falkman lat."

Så skrev Barbro Alving, signaturen Bang, i augusti 1936, sedan hon kommit hem från Berlin, till en väninna. Där hade Barbro Alving bevakat de olympiska spelen för Dagens Nyheters räkning.

Annons

Tidningen hade sänt ut henne för att skildra olympiaden för dem av tidningens läsare, som brukade hoppa över sportsidorna. I samma ärende hade Svenska Dagbladet Sten Selander på plats, Nya Dagligt Allehanda Willy Falkman.

I Berlin bodde Barbro Alving privat hos en familj vid Kurfürstendamm. Hon var 27 år gammal 1936 och var anställd på Dagens Nyheter sedan två år.

Barbro Alvings Berlinreportage, arton artiklar, publicerades mellan den 29 juli och 22 augusti. De ges i dagarna ut i boken Dagbok från Berlinolympiaden 1936, redigerad och kommenterad av Rolf Yrlid, litteraturdocent i Lund.

Skarpögt, humoristiskt, raljerande men också allvarligt rapporterar och kommenterar Barbro Alving vad som händer på tävlingsbanorna. Hon skriver om reaktionerna på läktarplats och stämningen på stan. Hon går på en av Goebbels presskonferenser, hon är på en mottagning hos kyrkoherde Forell i den svenska församlingen, hon besöker den olympiska konstutställningen? Allt tycks hon hinna med. Hon är i toppform.

Barbro Alving inser naturligtvis att olympiaden är en jättelik nazistisk propagandatillställning och styrkedemonstration som hon klart tar avstånd från.

Kritiken mot henne, att hon var för kåserande och för lite politiskt analyserande, avvisar Rolf Yrlid i bokens efterskrift som orättvis och efterklok och det med rätta. De värsta skändligheterna hade nazisterna ännu inte begått.

Barbor Alvings reportage från Berlin-OS var journalistik av yppersta märke som fortfarande står sig. Chefredaktör Dahlgrens gratifikation på 300 kronor var hon väl värd.

Lars Sundin

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons