Annons
Nyheter

Shoppingslavar, det är dags nu

Det finns många anledningar att sluta shoppa kläder.
Nyheter • Publicerad 6 april 2011
Sofia Hedström (th) vill göra om shoppingberoendet till konsumentmakt.
Sofia Hedström (th) vill göra om shoppingberoendet till konsumentmakt.Foto: Inger Melin

Garderoben är full, pengarna är slut, du köper alltid fel. Gemensamt för de flesta som ens reflekterar över att de shoppar kläder är att de redan har mer än de behöver. Själv äger jag tio par svarta byxor. Det finns inget vettigt i det.

Men framför allt är konsumtionsstopp en djupt politisk handling. En värld som styrs av tillväxt och exploatering bygger på att vi konsumerar duktigt.

Annons

Jag brukar köra förbi de här stora köpcentren och undra vilka vi egentligen är som får dem att gå runt. Hur hinner vi, hur har vi råd att handla så mycket och ofta att dessa konsumtionspalats inte går i konkurs? Våning efter våning, parkeringsfält efter parkeringshus, kvadratmeter efter kvadratkilometer fyllda med guldkedjor, pysselböcker, vattenkannor i form av kaniner, tunikor, kuvertväskor med strass, lena stenar med texten ”Jag älskar dig” inristad, stiliga läderstövlar, magsjukesushi, ögonskuggor, fingerfärg, Barbapapa-strumpor? Köpcentren finns vid varenda avfart och påfart, utanför varenda liten stad, flera stycken utanför större städer. I bland är de så stora att köpcentren själva blir egna städer vid motorvägen.

Om vi bara? övergav dem? Slutade åka dit? Slutade handla? Vad skulle hända då?

Modejournalisten Sofia Hedström koncentrerar sig på problemen med klädshopping. Hon har köpt partytoppar för att använda dem max en gång. Hon jämför billiga kläder med näringsfattig snabbmat: mättande för stunden, men i längden ohälsosamt. Hon berättar hur hon använt shopping som terapi, hur shoppingraider blivit ett sätt för henne att umgås med sina vänner runt ett gemensamt intresse.

Hon inser tidigt vilken livsomvälvande förändring ett shoppingstopp kommer att innebära för henne, och börjar förbereda sig veckor i förväg. Sedan skildrar hon pedagogiskt, månad för månad, vad som händer med hennes garderob, henne själv och hennes uppfinningsrikedom under det år hon inte köper några kläder. Hedström använder begreppet shoppingdetox, som om det handlade om att göra sig fri från ett gift, ett gravt missbruk. Och ju längre jag läser och relaterar till mina egna konsumtionsmönster, desto riktigare framstår hennes analys.

Läsaren uppmanas att ansluta sig till ”de stilsmarta”, det finns en Facebooksida för detta ändamål och förebilderna läggs fram i form av påhittiga människor som färgar gamla bomullslinnen med två flaskor Bordeauxvin. De ”stilsmarta” kan sin stil, trendvägrar, motstår shoppinglusten, förstår konsekvenserna av sin konsumtion och tar hand om sina kläder. Formgivningen, med tydliga block och små faktarutor, och den pedagogiska, lätt uppfordrande tonen gör att Modemanifestet delvis påminner om ett prudentligt läromedel från UR. Samtidigt finns det något befriande i just klangen av nyfrälst och uppenbarelse. Här berättar någon som faktiskt låter sig hänryckas och tro på något. Modemanifestet VILL något.

Resten av boken består av fiffiga, charmiga och ibland rätt gräsliga DIY-tricks för att piffa, återanvända eller customiza sina kläder. En sorts pysselbok för modeintresserade vuxna som inte är rädda för att se lite hemmagjorda ut.

Jag brukar tänka att enda gången jag känner att jag verkligen får något gjort är när jag tatuerar mig, men det är inte sant. Att köpa saker gör att jag känner mig handlingskraftig, effektiv, som om jag gjort ett val. Om det valet är att inte köpa något alls, och många väljer samma sak, kommer det att förändra världen. Modemanifestet är en bok om konsumentmakt genom att inte konsumera. Det är dags nu.

Rebecka Åhlund

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons