Nyheter

"Så här ska tidlös dödsmetall låta"

Mer än ibland så händer det att man glömmer av.
Nyheter • Publicerad 31 oktober 2008

Det finns så mycket som kan orsaka denna minnesförlust. Tristess, apati eller klassikern i fallet tonkonst: man blir dagligen utsatt för så mycket skit att känslan av hur riktigt bra musik bör och ska låta försvinner från ens medvetande.

Men så blir man brutalt uppväckt. Tagen på bar gärning med blottad strupe och vidöppet hjärta.

Boråsbandet Evocations Dead Calm Chaos är precis en sådan väckarklocka.

Det är ju såhär tidlös, frenetiskt attackerande och riktigt bra dödsmetall ska låta, utan trendmässigt trams eller glansiga överproduktioner till förbannelse.

Som en rostig köttyxa rätt mellan skulderbladen, alltid med avsaknad från pardon och med ett bestialiskt leende på läpparna.

Då den alldeles förträffliga föregångaren Tales From The Tomb drevs av en aldrig sinande revanschlusta och känsla av återkomst efter över tio år i den bortglömda skuggans dal så är det annat ljud i bössan nu. De mest extrema flörtarna med det förgångna är nu utbytta mot en så massiv och soniskt ståpälsframkallande frenesi och fradgande lidelse att makalöst är dagens sanning. Evocation satsar allt på ett kort, bjuder upp polare såsom Anders Björler från At The Gates/The Haunted samt Dan Swanö från bland annat Bloodbath till en dödlig dans och bara kör på.

Låtarna är välskrivna, framförandet stenhårt oklanderligt och glöden hos de fem i Borås (tro på ”Sveriges” känns inte längre avlägsen) maffigaste dödsskvadron känns i hela kroppen.

Scenen är er Vesa, Martin, Marko, Thomas och Janne. Se till att få världen att brinna med en aldrig sinande låga.

Karl Åkerström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.