Nyheter

Rikedom i den lilla världen

Världen behöver inte vara stor för att upplevas som rik, särskilt inte för den som befinner sig i barndomen.
Nyheter • Publicerad 4 oktober 2010
Systrarna Moa och Margot.Bild Anna Höglund
Systrarna Moa och Margot.Bild Anna HöglundFoto: 

I Den magiska hajtanden placerar Eva Susso två små systrar i Trutviken, en ganska oansenlig semesterort. Där blir de i princip hänvisade till att umgås med en katt, en hund och grannpojken Jan-Thorvald.

Men de bor hos moster My och Kärran som driver ett bageri. Bokens största äventyr blir när systrarna får förtroendet att leverera wienerbröd till en kund. Eftersom det är sommar frestas de att träda in på diverse stickspår. Tron på magi ger dem dock mental kraft att hitta rätt.

På sätt och vis är det en vacker idyll som tecknas. Samtidigt antyds vissa mörka stråk, såsom syskonrivalitet och svartsjuka. Så även om textens grundton är mycket positiv blir helhetsintrycket ändå förhållandevis komplext.

Anna Höglund förstärker bokens klass i sina pregnanta illustrationer. Hon ger liv åt en rad nyckelsituationer, ibland med en förvånansvärt humoristisk touche.

Peter Grönborg

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.