Annons
Nyheter

Rapport från Bajramis bakgård

Fotbollen förändrar världen och världen förändrar fotbollen.
Nyheter • Publicerad 12 maj 2009

Efterfrågan tycks vara omättlig. Utbudet är enormt. Fotboll är större än Jesus, för att travestera John Lennon. Nåja. Det kanske är att överdriva, men den tycks i vilket fall ta en allt större plats i många människors liv.

I vår egen lilla ankdamm har den till och med tagit klivet in i finrummet. Fotbollsnörd är inte längre synonymt med en gapande pöbel utrustad med ett överskott av vokaler. Fotbollsnörden har fått status. Eller förresten. Inte fått. Han har helt enkelt förtjänat den.

Annons

Det har skett en glädjande utveckling av svensk sportjournalistik. Visst återfinns fortfarande den infantila bedömningsjournalistiken på många sportsidor, likaså de fragmentariska krönikorna som i bästa fall har något med idrott att göra, men mottrenden är stark.

Bärare av denna kvalitetshöjning är ett gäng unga fotbollsfanatiker (av vilka flera för övrigt har eller har haft koppling till tidskriften Offside). En av dessa unga är Erik Niva. I dagarna har hans bok Den nya världsfotbollen kommit i ny pressning. Boken är ett resultat av fem års resande och marknadsförs som decenniets största svenska satsning på nyskrivna samtidsreportage. Lite övermaga kanske, men bra är det i vilket fall. Mycket bra.

Erik Niva (f. 1978) är den före detta punkaren från Malmberget som klivit in i fotbollens fina salonger. Redan som 20-åring fick han jobb på det ansedda fotbollsmagasinet FourFourTwo i London. Idag har han bytt England mot Sverige och syns till vardags på Aftonbladet. I den allt mer uppmärksammade webbaserade talkshowen Laul Calling ger han tyngd åt flamsandet.

Hans bok, som består av krönikor skrivna från augusti 2003 till december 2008, är ett försök att i första hand förstå förändringarna inom den moderna fotbollen, men också ett försök att se världen genom den vattendroppe fotbollen utgör. För den fotbollsintresserade är boken en guldgruva. För den samhällsintresserade? tillräckligt intressant?

Erik Niva kan verkligen sin fotboll och är därtill en driven och skicklig skribent som brinner för det han gör, men den samhällsvetenskapliga analysen blir ibland tunn. En av bokens föregångare: Fotboll förklarar världen av Franklin Foer (Ordfront 2006) är möjligen ett bättre alternativ om det är den vinkeln man söker.

Detta till trots är det ändå när Niva går utöver sitt gedigna fotbollskunnande som boken lyfter. Som när han besöker Wayne Rooneys sunkiga födelsekvarter i Croxteth, Liverpool. Eller när han undersöker vad det engelska drevet mot Sven-Göran Eriksson egentligen handlade om. Eller när han reser ner till Emir Bajramis familjegård i Kosovo. Eller när han helt enkelt frågar sig varför det inte finns någon motsvarighet till Zlatan bland de svenska tjejerna och inte backar för att en del av svaret handlar om religion. Bredden är imponerande. Ibland också djupet.

Erik Nivas bok har det där man brukar kalla närvaro när orden tryter. Här finns en stor kärlek till fotbollen, men också en respekt inför det som är större. Erik Niva hyser ett genuint intresse för vad de människor han möter har att berätta. Det, kära vänner, är tillräckligt stort för att tillbringa några dagar i hans sällskap. Tro mig.

Mikael R Karlsson

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons