Rå poesi från firad dramatiker
Med anledning av Gulfkriget skrev han exempelvis 1992 poemet Spränga media i luften, där bland annat följande strofer ingick:
Det gick vägen. Vi sprängde skiten ur dom.
Dom kvävdes i sin egen skit.
Halleluja!
Tack gode Gud för alla bra saker.
Han skickade dikten till brittiska tidningar som Guardian, Observer och Independent. Självklart fick den världsberömde dramatikern ett hovsamt bemötande, men samtliga redaktioner refuserade den.
Deras reaktioner säger nog en del om hur de såg på textens estetiska kvaliteter, men än mer om hur svårt de hade att hantera Harold Pinters våldsamma USA-kritik. Denna supermakts attityd till världens övriga länder kokar han ner till följande formel:
Kyss mig i arslet, annars sparkar jag in skallen på dig.
I rollen som brutal sanningssägare väjde han inte för starka uttryck. Men han gav också initierade och sakliga belägg för sina åsikter, speciellt när det gällde USA:s agerande i Syd- och Centralamerika. Av särskilt intresse är hans stora kunnande om Nicaraguas historia.
? det Washington har gjort mot Nicaragua är exakt vad Moskva gjorde mot Tjeckoslovakien 1968, bara att USA har gjort det med andra medel.
Från en position långt till vänster om Labour hade Harold Pinter givetvis inte några höga tankar om statsterroristen Tony Blair. Tillsammans med George W Bush borde denne ställas inför Internationella brottsmålsdomstolen och dömas som krigsförbrytare, för invasionen av Irak.
Skarpskurna synpunkter av detta slag har samlats i Frihetens språk, en liten bok som inleds med lyrik, i huvudsak politisk sådan men även mer personlig, till exempel om den cancer som plågade författaren. Två intervjuer finns med, samt giftiga och eldfängda tidningsartiklar, i vilka politisk underrättelsetjänst i egen rätt utövas.
Boken spetsas med den fräna nobelföreläsningen från 2005. Sammantaget ger materialet en god bild av den publicistiska verksamhet Harold Pinter bedrev, vid sidan av pjäsförfattandet.
Enligt nobelpriskommitténs stadgar bör som bekant det stora priset tillfalla en litteratur som präglas av idealism, samt strävar efter att vara mänskligheten till nytta. I ljuset av detta finns det anledning att hedra Svenska akademiens vida definitionsvilja, för dess val av en författare som föraktar försköningar och överträder varje spärr, exempelvis i den lilla dikten Demokrati:
Du kommer inte undan.
De stora kukarna går lösa.
De knullar allt de ser.
Akta ditt arsle.
Peter Grönborg