Nyheter

På Pippis julfirande är nioårige Johan den stora behållningen

När Pippi Långstrump firar jul på Lisebergsteatern så är det Varbergsfamiljen Grimbeck som regerar.
Nyheter • Publicerad 21 december 2009

Mamma Ewa har fixat scenkläderna, döttrarna Sara, 14 år, och Julia, 10 år, finns med på scen korta stunder som skolbarn, Jenny, 15 år, som spelade med förra året agerar bakom scenen i år.

Föreställningens stora behållning är blott 9-årige Johan Grimbeck som spelar den levande apan Herr Nilsson. Johan kutar runt, hoppar och mimar i den pälsklädda overallen på ett mycket imponerande sätt och klämmer också sin enda replik som slutvinjett: ”God jul Pippi!”

Och över allt finns pappa Lars, journalist och författare till bland annat Jul i Halland. Nu får han serva sina familjemedlemmar med vatten, framförallt Johan, så att han orkar.

Familjeteatern har blivit en julfest- och tradition som gillas av mor- och farföräldrar och barnbarn. Mina sidekicks (åtta och tio år) var lika nöjda i år som under de fem tidigare årens föreställningar.

Den Hallandsbetonade ensemblen bjuder på en bra familjefest med mycket musik, sång, dans och skratt. Ibland kanske det var lite för seriöst eller vuxet och musikerna på scen tog allt som oftast för stor plats för de övriga aktörerna.

Mest skratt framkallade de klantiga bovarna Karlsson och Blom samt de töntiga poliserna Kling och Klang. Dråpliga scener med ramlande, dumma gömställen och klantiga beslut får de yngsta teaterbesökarna att vråla av skratt.

Tyvärr var det dock lite för lite av den råvaran i årets Pippi. I jämförelse med förra årets succé.

Jenny Norén som storflätande Pippi är mycket bra. Sjunger fantastiskt bra och får både gammal och ung att smälta.

Bäst är andra akten, då julen infinner sig mera. Vi får vackra och skickliga scener med skridskodans på inlines, julstämning med pepparkaksbak, julmarknad och granklädsel. Och inte behövde Pippi som i gamla Astrid Lindgren-filmerna fira julen ensam i Villa Villekulla.

Nu kom alla klasskamrater och överraskade med en guldtrumpet till Pippi.

Och visst trumpetande Pippi – eller var det musikern bakom huset? Det var den stora frågan bland många av den yngre julpubliken.

Kjellåke Dahlin

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.