Nyheter

Nutidsproblem i lyckad jagform

Bok: GABRIELA STJÄRNA OCH FIENDEN
Författare: Anna Charlotta Gunnarson
Förlag: Rabén & Sjögren
Nyheter • Publicerad 23 september 2008

Det klingar ofta falskt när vuxna författare försöker lägga ord i unga människors munnar. Att skriva i jagform kan vara problematiskt.

En som behärskar denna svåra konst är Anna Charlotta Gunnarson. I Gabriela Stjärna och fienden iklär hon sig en tjejs roll, något som präglar både den språkliga stilen och den omogna mentaliteten.

Den unga huvudpersonen hyser redan från början ett stort agg till William: en ny kille i klassen som stjäl den uppmärksamhet hon själv vant sig vid. Självklart handlar det om den typ av bråk som föregår kärlek, men det är inte i första hand den historien Anna Charlotta Gunnarson vill berätta.

Istället närmar sig texten på ett spännande sätt den problematik som vår tids enkönade äktenskapsbildningar kan skapa. Willian är kanske inte mytoman när allt kommer omkring. Det han säger om sin bakgrund kan referera till ovanliga familjeförhållanden.

Peter Grönborg

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.