Modernism och tradition
Men ingen har skildrat människorna i Bohuslän så som Carl Wilhelmson.
I en nyskriven bok, utgiven i samband med den nu pågående Carl Wilhelmson-utställningen på Waldemarsudde, får man möta dem alla igen: kyrkfolket i båten, de finklädda flickorna på väg till lördagsdansen, gubbarna på berget i solnedgången. Deras klädsel är typisk för tiden - runt förra sekelskiftet - men målningarnas utstrålning är tidlös. Konstnären, skolad i Paris och med starka intryck av Matisse, tar tillvara allt av färg- och ljusskiftningar såväl över berg som veckade tyger, och varje ansikte har utmejslade, personliga drag.
Just Kyrkfolk i båt, från 1909, är ett av paradnumren i Nationalmuseums samling av svenskt folklivsmåleri, med de allvarsamma, mörkklädda människorna i skarp kontrast mot den lysande randiga sjal som en av kvinnorna bär och som speglar sig i vattnet likt en upprorisk fanfar, kanske mot schartauanismens svarta mörkermän.
Det är en virtuos som målar detta, men inte en främling som utifrån betraktar den pittoreska allmogen. Carl Wilhelmson var född och uppväxt i Fiskebäckskil, dit han alltid återvände och hans modeller var familjemedlemmarna, släktingar och grannar.
Så gott som alla personer som förekommer i hans bilder går att namnge, berättar Göran Söderlund i kapitlet Ljusmålaren från Bohuslän. Det gäller även de fem männen i målningen På berget, säkerligen baserad på ett barndomsminne som följde konstnären genom hela livet. Nio år gammal satt han själv bland åldringarna på berget och väntade på sin far när beskedet kom att fartyget hade förlist och fadern omkommit.
Carl Wilhelmson förenade modernism och tradition på sitt eget sätt, och han var också lyhörd för andras egenart. I kapitlet om Wilhemson som lärare beskriver Björn Fredlund hur han engagerade sig i varje elevs personliga utveckling och var högt uppskattad även av känsliga själar som Ivar Arosenius och Ivan Aguéli.
Uppväxtmiljön i dåtidens Fiskebäckskil som satte stark prägel på både hans liv och konstnärskap skildras inlevelsefullt av barnbarnet Thomas Lagerman. Konstnärens bruna ateljévilla, byggd 1911-13, står fortfarande kvar och hålls ibland öppen för allmänheten.
Fotnot: Carl Wilhelmson- utställningen pågår på Waldemarsudde till den 31 januari 2010 och flyttas sedan till Bohusläns museum i Uddevalla.
Inger Landström