Nyheter

Moanin’ värd att spelas igen

Konsert: MOANIN’ – en hyllning till Art Blakey and the Jazz Messengers
Scen: BT:s Presscenter
Nyheter • Publicerad 19 mars 2008

Art Blakey and the Jazz Messengers gjorde 1958 en inspelning för skivmärket Blue Note som blivit en klassiker, framförallt genom melodin Moanin’, av kvintettens pianist Bobby Timmons.

Detta 50-årsjubileum finns all anledning uppmärksamma och fira. Så gjordes i tisdags i Borås. På initiativ av Jan Olof Ek arrangerade Borås Tidning en konsert i sitt presscenter. Det var en Boråsgrupp med samma besättning som the Messengers, som mycket lyckat framförde ett antal nummer vi känner från Blakeys inspelningar. Det var blåsarna Stefan Johnsson och Jan Forslund och kompet Mathias Engström, piano, Börje Moberg, bas , Anders Söderling trummor. Efter presentation av musiken och dagens musiker av Rolf Haglund spelade man upp.

Ganska naturligt startades med Moanin’ i arrangemang av Benny

Golson. Golson är ett namn som mycket ligger bakom the Messengers framgångar. Han var gruppens tenorsaxofonist. Komponerade och arrangerade ett flertal nummer. Ett är den kända Blues March. Dagens grupp svarade för genomgående goda soloinsatser och utmärkta arrangemang.

Sommaren 1990 var Art Blakey på festivalen i Molde med en ny uppsättning Messengers. Det var en trött och sjuk Blakey. Men likt en gammal cirkushäst som känner doften av sågspånet från manegen blommade Blakey upp när han satt bakom trummorna. Några månader senare, den 16 oktober, avled denne store trumspelare och gruppledare. Det är glädjande att nya musiker tar sig an denna stil som Blakey svarade för. Tisdagens grupp kan berättigat kalla sig Borås Jazz Messen-gers.

Bibben Fagerström

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.