Annons
Nyheter

Lolas första lösa tand

Bilderbok: MIN LÖSA TAND SKA ALLTID VARA LÖS
Text och bild: Lauren Child
Översättning: Lotta Olsson
Förlag: Rabén & Sjögren
Nyheter • Publicerad 20 maj 2008

Böcker som bygger på ett populärt teveprogram låter väl inte som någon konstnärlig hit, och det är böckerna om Charlie och Lola inte heller, men ganska trivsamma och på barnens sida. I den här boken har lilla Lola en lös tand, en tand som hon till varje pris vill behålla, hon behöver den hävdar hon bestämt. Storasyskonen försöker förklara att det bara är en mjölktand som ska ersättas med en vuxentand och att tänder är som älgars horn – de ska tappas och ersättas med nya – starkare. Men sådana argument biter inte på Lola, hon hävdar med emfas att hon inte är någon älg och att hon gillar sina tänder som de är – lösa.

Ståndpunkten rubbas inte av något argument ända tills kamraten Lotta dyker upp med ett nytt leksaksdjur som hon köpt för pengen hon fick av tandfen när hon tappade sin tand. En information som djupt upprör Lola, varför har ingen berättat om tandfen? Och hur ska hon nu bli av med sin tand och köpa ett lika fint leksaksdjur för pengarna?

Annons

Det är faktiskt, trots sin vardagstrivialitet, ganska spännande och detta med att tappa sin första tand är ju inget man glömmer i första taget.

Bilderna är färgrika och glada och att det är populära böcker bland förskolebarnen vet jag med besked. Antingen ger jag genast bort boken eller så gömmer jag den nästa gången barnbarnen kommer på besök.µ

Eva Wahlström

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons