Nyheter

Livslust och depression

Bilderbok: Ibland regnar det?
Text: Malin Anclair
Bild: Mimmi Tollerup-Grkovic
Förlag: Opal
Nyheter • Publicerad 9 september 2008

Om man bor i Borås så kanske en boktitel som Ibland regnar det? inte får en att häpna. Inte om man bor någon annanstans heller förresten. Men om man är ett barn och får en bok i handen som heter just så kanske man funderar lite på varför den heter som den gör, åtminstone när man läst den. Det handlar om den namnrika flickan Ängelin Rullgardin Fia-Lisa Rosenknopp Pettersson som helst kallas bara Fia men som har en mamma som drar dem alla i tid och otid. Mamman är sprallig, rund och glad, rödhårig som Pippi och minst lika full av tusen skojiga upptåg.

Som vuxen anar man efter en stund oråd. Och så är det efter festen kommer de passiva mörka sängdagarna då mamman inte vill någonting. Både text och bild förmedlar den ystraste livslust till dess raka motsats. Just skildrar, ger stämningarna, den förklarar inte och kanske det inte behövs.

Men en vuxen medläsare vill jag nog att barnen ska ha. µ

Eva Wahlström

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.