Nyheter

Livsledan får fortgå

Bok: Låtskrivarens känslighet för vibrationer
Författare: Fredrik Karlsson
Förlag: Bakhåll
Nyheter • Publicerad 1 juli 2008

Medan ”alla andra” blir IT-miljardärer, skriver låtar till Britney Spears och uppfinner mackapärer som förvandlar deras egna fisar till etanolbilar så sitter man där. Det är inte så himla kul att vara ung som alla försöker tro. För en generation som fått veta att allt är möjligt blir det plötsligt nästan omöjligt att ta sig upp ur sängen, och åren mellan studenten och livegenhet i form av föräldraskap växer till ett mångårigt landet som icke är.

Just där befinner sig huvudpersonen i Fredrik Karlssons debutroman (med en lite fånig titel). Han vet inte vad han ska bli när han blir stor, han vet inte när han ska bli stor, han vet ingenting. Han är ihop med sin tjej av gammal vana. Han skriver någon låt då och då men börjar väl inse att det aldrig kommer att bli någon större stjärna av honom.

Han har nästan inga kompisar och de han har tycker han egentligen inte särskilt mycket om. Hans liv är precis som ditt och mitt, en hyllning till poänglösheten. Fast kanske lite mer så.

Låtskrivarens känsla för vibrationer känns som en självbiografisk konstruktion för att i efterhand gjuta liv i några rätt poänglösa år - på ett bra sätt.

Det är befriande att livsledan får fortgå utan någon filmklyschigt bulleribångande vändpunkt. Andedräkten luktar pragmatisk acceptans snarare än något som driver fram en förändring. Skildringarna från huvudpersonens arbete på ett ålderdomshem ligger en nivå över det övriga, både i humor, sorg och stil. En fin början, om än lite utmattande i sin energilöshet.

Rebecka Åhlund

Bok: Låtskrivarens känslighet för vibrationer

Författare: Fredrik Karlsson

Förlag: Bakhåll

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.