Annons
Nyheter

Lätt, snabbt och väldigt kul

Bok: GALAPRINSESSOR
Författare: Amanda Goldberg och Ruthanna Hopper
Översättning: Gudrun Samuelsson
Förlag: Norstedts
Nyheter • Publicerad 18 februari 2008

Idag är det måndagen den 18 februari 2008. Det är bara sex dagar kvar till årets Oscarsgala i Los Angeles.

Hade du ingen aning om det? Det finns människor som räknar dagarna, timmarna, minuterna, sekunderna till nästa gala, just i denna stund. De provar smycken, gör ansiktsbehandlingar och planerar vilken designers kläder de ska glida fram i på röda mattan.

Annons

Om några sådana människor handlar romanen Galaprinsessor, en amerikansk chick-lit-story i Hollywoodmiljö. Det är lättviktigt, snabbläst – och väldigt kul emellanåt.

Bokens hjältinna Lola Santini är dotter till en känd regissör. Eftersom hon är född på själva Oscarsnatten har hon alltid varit tvungen att fira sin födelsedag på röda mattan istället för att ha barnkalas.

Nu är hon 26 och har ingen aning om vad hon vill göra med sitt liv egentligen. Lola har en misslyckad skådespelarkarriär bakom sig och ett lika misslyckat försök inom designbranschen. Hon förälskar sig ständigt i snygga självupptagna skådespelare, och kämpar dessutom för att få bekräftelse av sin lika självupptagna pappa.

När hon får chansen att jobba för designern och vännen Julian Tennant måste hon göra allt för att övertala någon kändis att ha på sig hans kläder på Oscarskvällen. Om inte någon stjärna bär en Julian Tennant på röda mattan drar sig nämligen investerarna ur och designern är finito.

Galaprinsessor lever inte på sina djup-psykologiska karaktärsstudier precis. Ändå har den en känsla av äkthet. Det gäller framförallt de glamorösa, absurt ytliga miljöerna. Författarna Ruthanna Hopper (dotter till skådespelaren och regissören Dennis Hopper) och Amanda Goldberg (dotter till producenten Leonard Goldberg) har själva vuxit upp som kändisbarn i Hollywood och vet vad de pratar om.

Amanda Goldberg har dessutom jobbat för designern Todd Oldham. Passagerna i texten där Lola försöker få de bortskämda kändisarna att bära Julian Tennant-kläder är otroligt underhållande. Man vrider sig av både skratt och smärta när hon fjäskar skamlöst och förlorar all sin värdighet.

Storyn i Galaprinsessor fungerar fint, även om det blir lite spretigt emellanåt.

Det största problemet är den hastigt genomarbetade svenska texten. Språket är ganska kantigt, och i en bok som lever på namedropping är det extra pinsamt med korrekturfel i många kändisnamn som till exempel Calvin Clein (Klein) och Louis Vitton(Vuitton). En extra korrläsning till pocketversionen skulle göra gott.

Lena Kvist

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons