Nyheter

Jazziga toner i gles kyrka

Konsert: Jazz i folkton, Seglora kyrka.
Medverkande: Stefan och Viktor Johansson.
Nyheter • Publicerad 4 juli 2008

Under rubriken ”Jazz i folkton” bjöds i onsdags kväll en angenäm musikstund i Seglora kyrka. Det var trumpetaren Stefan Johnsson med sonen Viktor vid pianot som presenterade ett antal melodier som hade anknytning både till jazz och årstiden.

Psalmen En vänlig grönskas rika dräkt var en utmärkt inledning. Redan här gav Stefan Johnsson prov på sin vackra ton. Han spelade flygelhorn, vilket han använde i de flesta melodierna. Den så tragiskt och förtidigt bortgångne pianisten Jan Johansson gjorde flera bearbetningar på svenska folkvisor.

Vi känner dom från hans berömda inspelning Jazz På Svenska. Stefan Johnsson spelade de vackra Visa Från Utanmyra, Emigrantvisa och Berg-Kristis Polska, med utmärkt pianoackompanjemang av sonen Viktor.

En annan, icke mindre känd jazzmusiker, som fått in den svenska folktonen i sina kompositioner är Lars Gullin. Hans berömda Danny’s Dream fick ett mycket läckert framförande.

Att i ett sådant här program gå förbi Evert Taube, torde vara uteslutet. Så vi bjöds på hans Så skimrande var aldrig havet, med bra pianointroduktion. Stefan Johnsson presenterade också en egen komposition. En trevlig sak som fått titeln Byn. Här spelade Stefan trumpet, och Viktor hade ett följsamt pianospel i kompositionens tempoändring. Vad kunde vara mera lämpligt som avslutning på denna trevliga musik i sommarkväll än George Gershwins Summertime. Sordinerad trumpet, improvisation i ett chorus och bra pianoslo.

Det synnerligen strålande sommarväder som rådde denna kväll, var kanske orsaken till att det var lite glest i kyrkbänkarna. Det var synd. För både musikerna och arrangörerna var värda en fulltalig publik.

Bibben Fagerström

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.