Annons
Nyheter

Imponerande konstnärlig vårsalong

Flaménska galleriet, Borås:
BORÅS FOTOKLUBB: REFLEKTIONER
Pågår till 18 maj
Nyheter • Publicerad 13 maj 2008

För andra året i rad ordnar den flitiga Borås Fotoklubb, nu med 120-talet medlemmar, en vårsalong på Flaménska. Tjugo fotografer representeras med som mest fyra bilder var. Efter kontakt med respektive fotograf kan också bilder köpas, vilket dock ännu är ytterst sällsynt i föreningen (och priserna därefter) även om många gott kan konkurrera med rikskändisarnas produkter. Dit hör Ola Högbergs mycket läckra och skickliga bilder av Alvastra klosterruin och Hovs Hallar.

Den mest raffinerade experimentmakaren är klubbens ordförande Lars Rosell, med effekt av grafiskt blad i Björkdungen och hur en annan bild upplösts i pixlar. Även Lise-Lotte Gustafssons fantasifulla lek med olika bildelement i Tusen bitar är lyckad.

Annons

Extrema närbilder skapar spännande effekter som i Pirjo Karintis bidrag, medan Dag Ekelunds experiment med oskärpa, ibland med drag av dubbelexponering, utvinner nästan impressionistiska effekter.

Allra bästa handlaget med färgfotot visar Ove Klassons Uppstickare och Håkan Ringmans Parkromantik. Mera traditionella landskaps- och stadsbilder finns goda prov på i Hasse Johanssons Månljus, Ulf Ståhls Duvkvinna och Roland Perssons Korna vid Torpa Stenhus. Men utställningens ”starkaste” bild, som det brukar heta i nyhetssändningarna, är Jörgen Påborns nästan bunuelskt påträngande bild av ett rakblad mot en ögonglob i Ögat.

Förutom sedvanliga fotografiska kvaliteter som komposition och känsla är de olika bidragens konstnärlighet och bildmässighet påfallande.

Rolf Haglund

Flaménska galleriet, Borås :

BORÅS FOTOKLUBB: REFLEKTIONER

Pågår till 18 maj

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons