Annons
Nyheter

Hollender hittar sitt mål – igen

Konstnären Pål Hollender är tillbaka i Afghanistan. Tio år har gått sedan den förra dokumentärfilmen.
Nyheter • Publicerad 4 mars 2011

Nu är han på jakt efter Ali Sajjad, nioåringen som var en så frejdig ciceron i förra filmen. Ali talade utmärkt engelska och ville bli läkare. Han hade något djupt rörande över sig med sin optimism och framtidstro. Pål Hollender tappade kontakten med Ali efter något år men har nog tänkt på honom ofta.

Medan den kontroversiella löpsedels-skaparen Bye Buy Beauty var en delvis iscensatt film med dokumentärkänsla, är Hollenders Afghanistanfilmer traditionella dokumentärer med skakig dogma-attityd.

Annons

Återkommande i filmen är gatuintervjuer med olika män, den sortens intervjuer som vi brukar se i tevenyheterna när det är oroligt någonstans i världen. En man i mitten säger sin åsikt och en grupp män och pojkar samlas runt om honom och bligar in i kameran: ”Ni är inte här för att hjälpa oss, ni är här för att döda oss”, ”43 länder är på plats i det här landet men ingen kan ge oss fred”. Och så vidare. Misstron mot de internationella styrkorna på plats är stor och skepsisen mot västerlänningar är mycket större än för tio år sedan.

Huruvida Pål Hollender hittar Ali ska jag inte avslöja, eftersom dramaturgin i filmen är beroende av jakten. Just den delen är väldigt tunn, även om jag förstår att Hollender velat bygga filmen runt Ali för att få med tittaren till Afghanistan igen.

Finding Ali känns som en parentes i Hollenders konstnärskap. Samtidigt finns det glimtar som biter sig fast. Som när Hollender kontrasterar med klipp från sitt gräsklippar-liv i Sverige eller när han tar med tittaren på rundvandring i lyxhotells-Kabul.

Ni läste väl att han blev skjuten också? Det filmar han själv, sätter på kameran som ligger i knäet och riktar den mot skottsåret på axeln som hamnat precis vid tatueringen SÅLD.

Varför visar då Moderna museet en småskakig Afghanistandokumentär? För att upphovsmannen är Pål Hollender. Han är en av de få svenska konstnärer idag som verkligen kan skapa debatt om de frågor han vill diskutera. Respekt för det.

Finding Ali

Av: Pål Hollender

Moderna Museet, Stockholm

Pågår till 13 mars 2011

Lena Kvist
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons