Annons
Nyheter

Harmoniskt, lågmält och associativt

Galleri Jeanette Ölund:
Ingrid Schöön Holmberg
Till den 30/5
Galleri Glasverandan, Fristads bibliotek:
Berit Olméus
Till den 30/5
Nyheter • Publicerad 14 maj 2009
Festen pågår, målning av Ingrid Schöön Holmberg.Väldigt nyfikna, akvarell av Berit Olméus.
Festen pågår, målning av Ingrid Schöön Holmberg.Väldigt nyfikna, akvarell av Berit Olméus.Foto: 
Foto: 

Ibland är skillnaden hårfin mellan föreställande och icke föreställande konst. Ingrid Schöön Holmberg rör sig i detta mellanläge, i en ljus kolorism där bara några lätt antydda linjer ger blicken fäste och samtidigt sätter igång betraktarens egen fantasi. Det är som när man en vacker sommardag ligger raklång på en gräsbacke och betraktar molnens formationer på himlen. Ögat vill sortera, hjärnan vill få till något igenkännligt; landskap och figurer växer fram.

De två stora blå målningarna i det första rummet är på det hela taget rent abstrakta men ger direkta associationer till vatten, ljus och rymd genom en luftig och variationsrik ytbehandling, åstadkommen genom många lager av övermålningar. Ett fåtal distinkta detaljer i rött och gult bildar kontraster och skänker liv och rörelse, som kringvirvlande blad i vind eller vattendrag.

Annons

Än mer koncentrerade är ett par gula målningar i det inre rummet, ändå med en påtaglig naturanknytning och en nästan sakralt meditativ ton. I andra verk får det lekfullt spontanistiska draget överväga - dock utan att sabotera den koloristiska harmonin.

Ingrid Schöön Holmberg arbetar med mycket små medel, lågmält men inte desto mindre verkningsfullt. Hennes styrka är just den lugna koncentrationen, det drivna skiktmåleriet som ger ytan ett eget liv och de enkla formerna som skapar öppenhet och associationsrikedom.

Att bo på landet, omgiven av kor, hästar, tuppar och får är uppenbart rikt inspirationsgivande för Berit Olméus. Det är närstudierna av alla dessa olika djur som väcker intresse i hennes utställning på Galleri Glasverandan i Fristads bibliotek. Främst i akvarellerna har hon utvecklat en stil som pendlar mellan spontana skisser och en mer arbetad grafisk skärpa, som i en liten rolig och färgstark bild av en stiliserad fårskock.

Inger Landström

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons