Annons
Nyheter

Gunnarsson vinner på golfbanan

Det är något besynnerligt med Hans Gunnarssons (f 1966) sparsmakade prosa.
Nyheter • Publicerad 15 maj 2009
Hans Gunnarsson är inte bara en utmärkt golfare. Även som författare gör han bra ifrån sig.
Hans Gunnarsson är inte bara en utmärkt golfare. Även som författare gör han bra ifrån sig.Foto: Sandra Qvist

Samtidigt som den inte täcker in mer än vad en simpel vardagsiakttagelse förmår, speglar den sådana existentiella djup, att till och med den mest självmedvetne psykoanalytiker blir bortkollrad.

Grundläggande för denna paradoxala effekt är den unika förmågan att balansera humor mot tragik. I samma ögonblick som texten skapar märkbar olust, tvingar den fram många, om än krampaktiga leenden. Läsaren riskerar att gå vilse i sina skiftande reaktioner.

Annons

Denna allmänna karakteristik gäller i hög grad också för Albatross, en roman som på ett originellt sätt gestaltar en relationskollaps. Ett välsituerat medelålders par kompletterar sin tillvaro i Stockholm med att tidvis bo i ett ödsligt hus på landet, tillsammans med Hyland, den trogne bullterriern.

Bo och bo förresten? medan hon lägger allt mer tid på jobbet i huvudstaden, ogenerat intresserad av en manlig arbetskamrat, utvecklar han ett närmast fanatiskt intresse för golf, ett spel han utövar på den lokala banan.

Berättelsens fokus ligger på den manlige huvudpersonens gradvisa mentala förfall, vilket dock mer beror på isoleringen och de dåliga alkoholvanorna, än på den idrottsliga fanatismen.

Även om golfandet får fatala följder, och på någon nivå gör romanen till en extremt skruvad skröna, så har det ändå störst betydelse för stämningsmåleriet och kompositionen. Beskrivningar av de rent tekniska moment som hör sporten till, varvas varsamt med naturlyriska partier om friluftslivets fröjder, samt de märkliga sociala kontakter en golfrunda stundtals bjuder.

Eftersom en fullvärdig bana har 18 hål rymmer givetvis boken lika många kapitel. De speciella krav som banprofilen ställer, motsvarar berättelsens varierande faser. På det hela taget fungerar konstruktionen, även om den ibland kan ge ett sökt intryck. Genom det ovanliga ämnesvalet hoppas sannolikt Hans Gunnarsson på att hitta en ny målgrupp.

Vana golfare lär sluka texten med igenkännandets glädje, präglad av sportens terminologi som den där, medan andra i bästa fall upplever fackuttrycken som främmandegörande element, ord som skapar fascination inför något exotiskt.

Det spelar dock ingen roll vilken av dessa ingångar läsaren har, för romanens huvudpoäng ligger bortom det den så pedantiskt skildrar. Utan att peka ringar den skickligt in en rad outtalade psykologiska förlopp, varigenom ett stimulerande sug skapas.

Koncentrationen ligger på vardagen, dock med ljuset riktat mot de tvetydiga zoner där självklara föreställningar har svårt att hävda sig. Genremässigt placerar sig texten på realismens bas, men kryddad med ansenliga doser av absurdism och tuktat burleskeri.

Som golfare har enligt uppgift Hans Gunnarsson 8,9 i handicap, vilket lär tyda på kvaliteter. Som författare tillhör han sedan länge toppskiktet inom sin yrkeskår. Med Albatross avancerar han ytterligare några snäpp på de rankinglistor som cirkulerar inom litteraturlivet.

Peter Grönborg

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons