Nyheter

Fina klanger över Varberg

Konsert: Musik vid Kattegatt, Varbergs Teater, Kvällskonsert 1
Medverkande: Lelo Nika, accordion, Ginestrakvartetten, Kicki Aurell, flygelhorn, Sixten Nordström, presentation
Nyheter • Publicerad 4 juli 2008

Varbergs kammarmusikfestival, Musik vid Kattegatt, började i onsdags och pågår veckan ut, i år för femte gången, med rader av nyheter. Tio av elva konserter är gratis (fribiljetterna finns på biblioteket och stans turistbyrå – ring först 0340/86800, det mesta lär bli fullsatt). Spridningen på genrer är större än nånsin. Pianisten och dirigenten Christian Einarson är ny festivalgeneral, och utom i kyrkan, teatern, Societetsparken, fästningen och konsthallen hålls en konsert i Veddige kyrka.

Vid första dagens två konserter spelade Musik i Hallands utmärkta stråkkvartett Ginestra med Marianna Shirinyan, piano. och Lelo Nika, accordion som solister. Sistnämnde är en av samtidens främsta romska musiker – född i Serbien men kom till Danmark som ettåring och bor nu i Malmö. Två gånger har han varit världsmästare på sitt instrument, en strålande improvisatör, lika hemma i jazz som i den romska Balkan-traditionen som spelade så vi inte trodde våra öron eller ögon. Ginestra bevisade hur accordionet klangligt berikar särskilt stråkar – effekten användes senast av två av de unga operatonsättarna i Vadstena – och spelade på egen hand den utsökta Notturnon ur Borodins Kvartett nr 2.

Annars gick det mesta i improvisationens tecken i rapsodier och sviter, med klangeffekter och rykande virtuositet som rentav kunde tävla med en Django Reinhardts eller en György Cziffras. En ambitiös något mera modernistisk komposition av Nika själv blev dock avbruten ett par tre gånger av entusiastiska applåder, och i ett improviserat stycke, Nordisk vind, fick vi också höra stans nya kulturskolechef Kicki Aurell på flygelhorn.

Sixten Nordström berättade roligt och initierat om accordionet som långt ifrån att vara ett klangfattigt instrument (som väckte Hugo Alfvéns, Sten Bromans och Harry Martinsons idiosynkrasier mot dragspel) nog är det övertonsrikaste av alla och, i Lelo Nikas händer tycktes ha helt outtömliga effekter och klangmöjligheter, ofta i virvlande tempi.

På torsdagen spelade Mariana Shirinyan solo och vokalgruppen Vox mötte Mare Balticum. I dag kl 12 spelar harpisten Tine Rehling på konsthallen Hamnmagasinet och Vocal Six gör en pubafton på Stadshotellet (mot entré).

I morgon spelar gitarristen Celia Linde i Veddige kyrka kl 12, kl 17 kan Nils Landgren höras med Bohuslän Big Band i Societetsparken, och 19.30 bjuder Sixten Nordström på Musikfrågan på Teatern.

På söndag bjuder internationella Navarra-kvartetten på lunchkonsert på Teatern kl 12, och dagens final blir Magnum Mysterium i kyrkan med jazzpianisten Jan Lundgren, danske stjärnbasisten Lars Danielsson och Gustaf Sjökvists kammarkör.

Rolf Haglund

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.