Annons
Nyheter

Fascinerande frukter

Konstrummet, Dalsjöfors bibliotek: BLANDAD FRUKT
Keramik av Eva Åberg
Pågår till 9 juni
Nyheter • Publicerad 11 maj 2008

Efter 30 år på orten debuterar keramikern Eva Åberg som egen utställare i Dalsjöfors bibliotek. Skulptur finns i familjen; hon är gift med Lars-Åke Åberg. Hennes 30-tal frukter, några i storformat, leder tanken till i fjol avlidne mästarkeramikern Hans Hedberg – som hon hyllar men inte vågar jämföra sig med.

Hans frukter göts i gipsform, medan Eva Åberg dels drejar, dels handformar sina citroner, äpplen, aprikoser, granatäpplen och, märkligast, kinesisk doftcitron kallad Buddhas hand. I strävan att behärska glasyrernas hela färgregister är de två ändå lika.

Annons

Hemma på Källagården i Skenstad har hon förstås egen ugn. Men hon är också ledarutvecklare, gärna i form av kreativ workshop, där deltagarna får en äppelskrutt i keramik sedan de smakat kunskapens frukt. Keramiken fann hon redan i skolan i Skåne – hon kunde inte sjunga och ”befriades” från musik, Som kompensation lät en bildlärare i Eslöv henne pröva keramik.

Utställningen började med ett uppdrag för Brämhults kommundel att bearbeta temat mångfald. Tankarna gick till fruktsallad, ett av naturens sätt att skapa mångfald.. Hennes favorit blev citronen ”som kan umgås med alla, hög och låg, i förrätter och efterrätter, i tvättmedel och drinkar, med underbar förmåga att vända allt till det bättre.”

Fenomenet Hedberg blev berömd för sin tekniska prestation att forma ett 90 cm högt ägg. Själv är jag lika fascinerad av Eva Åbergs nästan lika stora citron som sätter fart på alla sinnens receptorer.

Rolf Haglund

Konstrummet, Dalsjöfors bibliotek: BLANDAD FRUKT

Keramik av Eva Åberg

Pågår till 9 juni

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons