Nyheter

Fartfyllt med Familjen Addams

Jodå visst känner vi, som var med på 60-talet, igen det dubbla fingerknäppet, spökliga signaturmelodin och den vandrade handen.
Nyheter • Publicerad 22 september 2013

Den galna och med morbida inställningen Familjen Addams från teveserien. Nu skrattar vi och njuter av nya Broadwaymusikalen om familjen. Fartfylld, färgsprakande, fyndig och framförallt med fantastisk ensemble.

Regissör Anders Aldgård har skapat ett nytt mästerverk. En musikal med 60-talshistoria men med modern touch, där såväl hästkött i lasagne som ny skolledning i Lundsberg och operapastichen ”Vår värsta tid är nu..” får plats i manus.

Handlingen känns dock lite tunn. Dottern i onormala Addams blir kär i en normal kille. Det kretsar kring detta och efter en försonande familjemiddag med alla och leken ”Öppnar upp” förvandlas mardrömmar och helvetet till kärlek som till slut segrar.

Aldgård har handplockat sin ensemble och det här blev en perfekt familj. Claes Malmberg är ett scenfenomen och gör den sentimentala pappan strålande och har många sång- och dansnummer.

Kompisen Lasse Kronér klarar sin musikal- och teaterdebut galant som skallige Fester och vi njuter av hans klockrena toner i vackra sånger. Stor överraskning är Karolina Engelbrektsson som ”onsdag” får agera lite av huvudroll.

Stefan Ljungqvist har minst repliker som Frankensteinliknande Lurch, men gör det otroligt disciplinerat och bra.

Musikalens clou är dock mångfaldiga skådisen och artisten Petra Nielsen, 48, som äger scenen som Morticia, trippande i sin trånga golvlånga svarta klänning och med dekolletage som Gomez kallar Halle- och Hunneberg?

Kul också att se Grimsåssonen Mikael Riesebeck i en roll utanför buskis och tillsammans med rutinerade Jessica Zandén ger de ”Familjen” förstärkning.

Familjen Addams

Premiär 21 september

Spelplats: Lorensbergsteatern, Göteborg

I rollerna: Det äkta paret Morticia och Gomez spelas av Petra Nielsen och Claes Malmberg. Barnen Wednesday och Pugsley av Karolina Engelbrektsson och Johannes Tenstam, onkel Fester av Lasse Kronér, gammelmor av Sofie Lindberg, betjänten Lurch av Stefan Ljungqvist, familjen Beineke av Jessica Zandén, Mikael Riesebeck och Johan Yngvesson, dessutom medverkar ensemble som förfäder samt vandrande handen Thing.

Kapellmästare för 12-mannaorkester: Johan Landqvist

Regi och översättning: Anders Aldgård.

Mest applåder: När Petra Nielsen framför ”Döden väntar bakom hörnet” ackompanjerad av en stark Lie-ensemble.

Mångalen: Onkel Fester (Lasse Kronér) som upphissad sjunger vackert om sin kärlek till månen och avslutar med en spektakulär raketresa.

Ord-ekvillibrist: Claes Malmberg försöker förklara förfaderns ursprung från ickehamn i Madrid till Barcelona och Köp-en-hamn till svenska Luleå, där 007-skådisen och släktingen Maud Adams blev till.

Kjellåke Dahlin
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.