Nyheter

Fantastiskt på Cookin'

Konsert: Stefan Sandbergs Kvartett
Med: Stefan Sandberg, tenorsax, sång, Matti Ollikainen, piano, Mikael Fahleryd, kontrabas, Sverker Stenbäcken, trummor
Scen: Jazz- och bluesklubben Cookin’, Scandic Plaza
Nyheter • Publicerad 12 september 2008

Ni visste inte om att Stefan Sandberg och de tre andra bluesgiganterna i hans kvartett spelade jazz? Nej, just det, de fyra ärkemusikanterna hade sparat urpremiären till torsdagens konsert hos Cookin'. Så blev det också en sjusärdeles konsert.

Det kändes omedelbart, eller i vart fall från Ellingtons Caravan, att musiken fanns mera i de fyras hjärtan än i förlängda märgen. Allt var så spontant, originellt och fräscht som man sällan hör på en vanlig konsert. Hela kvällen bjöd på så kallade standardlåtar av jazzens stora, utom Ellington mest från bopepoken med stark betoning på Monk och Dexter Gordon.  

Årets Bertil Bengtson-stipendiat Stefan Sandberg höll sig hela tiden till tenorsaxen och dominerade stort, spelade över hela instrumentets register och lite till, tog ut nya värden i varje låt, och backades storartat upp av det täta samspelet mellan Sverker Stenbäckens trummor och Mikael Fahleryds bas, medan hela Monks anda och särart (både i dennes egna Blue Monk och Misterioso men också i Dexter-låtarna) levde upp i Matti Ollikainens djupt originella pianospel. Påfallande många stycken fick en frisk afrokaribisk särart kulminerande med Macbeth the Greats calypso Buy me a zeppelin, med för en gångs skull sång av Stefan Sandberg.

Idén var lysande att låta fyra toppmusiker bryta ny mark en helkväll, och aptiten retades än mer inför deras blueskväll om två veckor.

Rolf Haglund 

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.