Annons
Nyheter

Eva Ströms roman hoppar och skakar

Mest stör jag mig nog på alla sändningsavbrott.
Nyheter • Publicerad 7 april 2011
Eva Ström.
Eva Ström.Foto: Inger Melin

Varenda sida i Eva Ströms nya roman Den flödande lyckan är söndersprängd av minst ett, ofta två, citat. Leonard Cohen, Höga Visan, Moseböckerna, Psaltaren, Procol Harum och – vad jag förmodar – textfragment ur det egna litteraturskafferiet.

Det mesta tillåts trängas här i en slags katalogaria som till slut, åtminstone var det så i mitt fall, gör att läsaren tappar koncentrationen på det som väl kanske borde vara huvudsaken för en roman: det den vill berätta.

Annons

Om Ström avsiktligt använder den här tekniken för att förvirra läsaren och – på något outgrundligt vis – därigenom tror sig skärpa mottagarens läsintensitet, eller om hon helt enkelt bara tar för givet att man som läsare utan vidare ska inkorporera citat-droppingen i handlingen vet jag inte. I båda fallen förfelas hursomhelst det tänkta syftet. Om det överhuvud finns något.

Eva Ström, född 1947, är ett aktat namn i författar-Sverige, ja, i hela Norden för övrigt, och skriver omväxlande litteraturkritik, dramatik prosa och poesi. 2003 fick hon Nordiska rådets litteraturpris för diktsamlingen Revbensstäderna och hennes senaste roman, Claires leende , som utkom 2007 mottogs välvilligt av kritikerna.

Varför hon nu valt att skriva den här romanen vet jag inte. Möjligen vet hon det inte själv. Det hoppar och skakar nämligen när Ström vill berätta allt som hänt i och omkring Kristianstad, ja, i hela världen, på en gång.

Kring en ganska konventionellt dyster kärlekshistoria med de sedvanliga ingredienserna love & hate broderar Ström ett antal parallellmotiv och till slut är det inte bara citat-trängseln som blir för uppenbar. Lite Kristianstads-historia, ett missionshus som håller på att rivas där, Anne Frank och Holland under kriget, kärlekshistorien mellan Maria von Platen och Hjalmar Söderberg, samtal på tåg med tvivlande präst – allt det där ska nog hänga ihop på något sätt, jag förstår bara inte på vilket.

Per-Axel Svensson

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons