Nyheter

En sorts trance med tolv toner

Häromdan hörde jag en av våra bästa tonsättare jubla: ”Den vackraste musiken är inte skriven än. I dag har varje tonsättare musikhistoriens rikast utrustade palett – alla våra tolv toner att bruka fritt, i dur eller moll eller atonalt (nu chockas ingen) i outtömliga möjligheter. Tanken är befriande.”
Nyheter • Publicerad 20 oktober 2010

Ungefär så tycks också Anders Dahl tänka. Han är född 1972, ljudkonstnär, skolad i datorkonst, bor på småbruk i Lysekil och producerar sig på långa rader av små skivbolag.

I serien om 15 Rows (rader om de tolv tonerna i slumpvis ordning) spelar de elva musikerna sin rad utan synkronisering med nån annan, ibland med föreskrifter som ”glid och böj” eller ”kort, distinkt och skarpt”, att följa helt frivilligt, i längd från en till nio minuter. Totalt kaos? Nej, tanken är att varje lyssnare ändå upplever nåt slags ordning. Och vi gjorde det, för min egen del i en känsla av maximal frihet, natur och avspändhet. Den där vackraste musiken var inte långt borta.

Alla tänkbara skönklingande ljudkällor utnyttjades. Björn Nilsson blåste i ett batteri tomflaskor, som efter ett murarlag som firat lunch. Henrik Olssons bord fylldes av en hel glasservis stämd med vatten med det subtilaste gnissel som resultat. Anna Lindahl spelade också leksakspiano. Själv satt jag i nästan två timmars trance, gränslösare och just vackrare än det mesta jag har upplevt sen mina första 50-talsmöten med tolvtonen.

Rolf Haglund

Konsert: Ny Musik, Caroli Församlingshem

Anders Dahl: Rows 1–15 för elva musiker (uruppförande)

Med Anna Lindal, violin, Björn Nilsson, piano, Henrik Olsson, glas, samt (på band) Christer Bothén, basklarinett, Erik Carlsson, slagverk, Anders Dahl, elektronik, Magnus Granberg, altsax, Matilda Nordenström, flöjter, Emma Nordlund, cello, Henrik Olsson, slagverk, Petter Wästberg, bas (alla med mycket fler ljudkällor).

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.