Annons
Nyheter

En modern Romeo och Julia

Bok: HATA ROMEO
Författare: Rachael Wing
Översättning: Benedicte Callert
Förlag: Tiden
Nyheter • Publicerad 6 maj 2008

Vissa böcker måste läsas för att författaren är speciell. Till dem hör Rachael Wings romantiska debutroman Hata Romeo för hon var bara 14 år när förlaget upptäckte henne.

En sådan ung person är förvisso lätt att lansera, att texten antogs motiveras dock också av dess kvaliteter. Det pubertala, obesvärat melodramatiska tonfallet känns både äkta och passande, och intrigen spinner skickligt vidare på Shakespeares drama Romeo och Julia.

Annons

Dels får bokens kvinnliga huvudperson i uppgift att gestalta huvudrollen i en skolversion av denna pjäs, dels spelas Romeo av en kille som hon måste hata. Ungdomarna har fått en familjekonflikt i arv av sina fäder.

Rachael Wing övertygar inte då hon beskriver denna tunga tvist. Men hennes uppdrag är ju heller inte att skriva psykologiskt insiktsfullt, utan att maximera laddningen i det emotionella uttrycket. När det gäller den delen lär hon bli svår att överträffa!

Peter Grönborg

Bok: HATA ROMEO

Författare: Rachael Wing

Översättning: Benedicte Callert

Förlag: Tiden

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons