Annons
Nyheter

Dyrgripar från Fröding i årsbok

Det var Frödings skuld att jag själv på 50-talet stövlade in på Karlstads-Tidningen, hans gamla tidning, och sökte jobb.
Nyheter • Publicerad 21 januari 2010
Gustaf Fröding.
Gustaf Fröding.Foto: SCANPIX

Sen gick det som det gick. Som ständig medlem av Fröding-sällskapet (vi är nu 1 300), har jag just fått 41:a årsboken, en lika stor överraskning som varje gång, nu med ett suveränt urval dikter och prosa kommenterade av Anita Forsnäsgård, uppvuxen i hans trakter och med hans verk högst levande inom sig, liksom hans natur är i Per Berggrens bilder.

Som gammal diggare rodnar jag lätt vid tanken på hur länge sen det var jag bläddrade i Frödings samlade verk i sju gamla skinnband. Men nu kom de fram, efter denna vitamininjektion.

Annons

32 dyrgripar ryms i årsboken, från min ouppnåeliga kollega Agust Kallssons (hans signatur) pennfäktande under fältropet dä kvetter, via obetalbara paschaser på värmländska till vårt lands underbaraste lyrik, kulminerande i de fantastiska dikterna under tiden på Upsala Hospital, numera Ulleråker.

Efter mera än hundra år av modernism vet jag fortfarande inget som är modernare eller mera tidlöst än Frödings Gråbergssång ur Mattoidens sånger, utgivna efter hans död:

Stå

grå,

stå

grå,

stå

grå,

stå

grå,

Annons

stå

grå-å-å-å.

Så är gråbergs gråa sång

lå-å-å-å-å-å-å-ång.

Rolf Haglund

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons