Annons
Nyheter

Aktuell utflykt till Bäckäng

Teater: UTFLYKTEN
Manus: Willy Russell
Regi: Linus Widner
Ensemble: 15 skådespelare, 12 dansare, 9 musiker, 5 sångerskor m.fl.
Produktion: Bäckängsgymnasiets estettreor
Scen: Bäckängsgymnasiets aula
Nyheter • Publicerad 26 april 2008

Säg inte att Willy Russells 70-talspjäs Utflykten är mossig. Med hänvisning till de vändningar den skolpolitiska debatten tagit på senare år känns den högaktuell.

Den gör ett intressant snitt i den ideologiska röta där vänsterns anarkopedagogiska lafsigheter tuktas av folkpartiets bryska och militanta högerpopulism.

Annons

När stycket gestaltas av skolelever får det dessutom en alldeles särskild effekt, speciellt då begåvningen är så påfallande som på Bäckängsgymnasiet.

Föreställningen hämtar energi från de skiftande attityder olika lärare intar till studiesvaga elever. Polariteten är som störst mellan fröken Winge, som för den liberala kärlekens talan, och magister Lindqvist, som förordar normer som den enda vägens politik.

Rollerna görs av Sofie Persson, med en vänhet som kokar av engagemang, och Johan Brogeby, som värmer sin kostym med en kolerisk och mycket auktoritär svada. Tillsammans håller de dynamiken vid liv, ofta på ett komiskt vis. Runt omkring sig har de en hel buss fylld av unga människor med sociala problem, färgstarka personligheter som stångas med verkligheten.

Willy Russells pjäs lämpar sig väl som examensarbete. Eftersom den handlar om en skolresa ges inte minst danseleverna stora möjligheter att gestalta de miljöer som besöks.

Uppsättningen är rikt koreograferad, cirka tio dansnummer ingår. Det råder till exempel en dov och orientalisk stämning i Borås djurpark, måsarna utanför Varbergs fästning seglar poetiskt som änglar på himlen, vistelsen på Liseberg får något psykedeliskt över sig och avslutas med ett disco.

Genom kostymerna och scenografin, samt de hitlåtar som musikerna och sångerskorna framför, manas en atmosfär av 70-tal fram. Självklart går det överdådiga stundtals ut över berättartempot, men kompenseras mer än väl av den massiva bredd och djupverkan som exponeras.

Bäckängsgymasiets estettreor stimulerar reflektionen och ger rik näring åt associationsförmågan. Deras version av Utflykten är tänkvärd och visuell. µ

Peter Grönborg

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons