Nyheter

SVT:s bevakning av bröllopet får kritik

SVT:s bevakning av det kungliga bröllopet har fått mycket kritik. Nu höjs röster också i Sjuhärad.
Nyheter • Publicerad 15 mars 2010
Eva Ek Josefsson vill inte se SVT:s ?gulligull? om bröllopet. Hon efterfrågar en kritisk granskning av monarkin.
Eva Ek Josefsson vill inte se SVT:s ?gulligull? om bröllopet. Hon efterfrågar en kritisk granskning av monarkin.Foto: Lars-Åke Green

– Det är fullständigt hysteriskt, det finns ingen balans eller kritisk granskning, säger Eva Ek Josefsson, talesman för Republikanska föreningen i Sjuhärad.

Bröllopsbevakningen har börjat. 14 måndagar framöver sänder SVT inför Kronprinsessan och Daniel Westlings bröllop på bästa sändningstid.

– Första programmet var sömnigt. Jag känner att det kommer krävas många koppar kaffe för att jag ska hålla mig vaken hela serien, säger Eva Ek Josefsson som vill avskaffa monarkin.

Republikanska föreningen i Sjuhärad har bara funnits ett år. Den har i nuläget 35 medlemmar. I Sverige har föreningen vuxit från 3?000 medlemmar före Victoria och Daniels förlovning för ett år sedan till 5?000 idag.

Eva Ek Josefsson anser att Public service borde granska monarkin och inte bara berätta om bröllopet i 15 program.

– Är det självklart att statschefen tillsätts utan några som helst meriter? Att vi har en kungafamilj utan rättigheter? Att vi niger och bugar för en person bara för att han är född in i en viss familj?

Men det är inte bara media som misslyckas även de etablerade partierna undviker debatten, menar hon.

– De vågar inte för opinionen. Det anses vara ett politiskt självmord. Men det skulle behövas en öppen debatt för att få folk att våga ta ställning.

Eva Ek Josefsson tror att många svenskar är traditionsmonarkister som inte själva tagit ställning. Därför kommer Republikanska föreningen i Sjuhärad att försöka väcka spontandebatter på torgen och på Facebook.

Magdalena Högberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.