Nyheter

Brinner för sushi - och husmanskost

Han ägnar dagarna åt japansk mat - själv äter han helst husmanskost och kan emellanåt sakna skolmaten.
Nyheter • Publicerad 15 oktober 2014
Foto: Jan Pettersson

Jason Shek är en av två delägare på sushirestaurangen Eest i Borås, och kanske den som syns mest utåt.

Att det finns en hel del thai- och sushirestauranger i Borås är nog ett känt faktum för de flesta, men staden är betydligt mer mångkulturell än så. Det visar sig inte minst på Jasons arbetsplats. Jason själv har föräldrar från Hongkong, och de som arbetar i köket kommer från Malaysia, Kina och Kambodja.

– Sushin är nog det enda här som är japanskt, säger Jason och skrattar.

– Nej men så här ser det ut på de flesta asiatiska restauranger.

Han förklarar att det handlar om att göra en "svenskifierad" version av den asiatiska matkulturen och då passar både thailändsk, kinesisk och japansk mat bra.

Jason har jobbat på restaurang sedan 14-årsåldern, då han började som diskare för att sedan övergå till att servera. Han är född i Kalmar men uppvuxen i Kristianstad, där han bodde tills han som 18-åring bytte kust och blev göteborgare.

Två år senare flyttade han till Borås. Där började han arbeta på café hos samma man som han idag äger Eest tillsammans med. Två år senare uppstod Eest och efter fem år blev Jason delägare.

Han hade tidigare inte arbetat med japansk mat, så i övergångsfasen mellan caféet och restaurangen jobbade han därför på en japansk restaurang i Stockholm ett par månader.

– Innan det visste jag ingenting om sushi, men jag lärde mig mycket under de månaderna, och också om andra japanska rätter.

Även om intresset för mat var stort så var aldrig själva matlagningen den stora passionen. Därför föll det sig ganska naturligt för Jason att till största delen ägna sig åt servering kombinerat med att göra sushi. Som delägare får han nu också ägna sig åt marknadsföring.

– Där är jag i princip självlärd. Det handlar mest om att se till att vi syns och gör ett gott intryck, och det börjar faktiskt med oss som serverar eftersom att vi är de första som gästerna möter. Sedan ser man också hur andra gör med sociala medier och så, och kan inspireras av dem.

Han uppskattar hur socialt jobbet är och hur många nya människor han träffar. Många som började som gäster är nu vänner och bekanta, och det är också ett sätt att skapa värdefulla affärskontakter.

De senaste åren har flera nya sushirestauranger öppnat runtom i Borås, och Jason tror att det beror på att sushi är rätt så trendigt.

– I japansk matkultur handlar det även om att locka med mycket färger och ett snyggt upplägg, och det tror jag också bidrar. Dessutom ses nog sushi som lite hälsosammare än många andra lunchalternativ.

För Jasons del blir det lite sushi varje dag, och favoriten just nu är en så kallad maki-rulle med friterad kyckling inuti. Men privat så äter han helst svensk husmanskost.

– Mamma har alltid lagat kinesisk mat och på jobbet äter jag asiatiskt, så när jag är ledig vill jag ha husmanskost. Ibland kan jag till och med sakna skolmat!

Det roligaste med jobbet tycker han än idag är att folk dyker upp och väljer att äta just deras mat.

– Så tror jag faktiskt att de flesta restaurangägare känner. Man blir lika glad varje gång gästerna kommer hit, och ännu gladare om de kommer igen.

Jason Shek

Bor: På Lugnet i Borås.

Ålder: 30 år.

Familj: Ja.

Gör: Är delägare på Eest i Borås.

Fritid: Tränar och umgås med vänner.

Favoritmat: Koreansk barbeque och svensk husmanskost. "Det kan vara vilken husmanskost som helst, jag gillar allt".

Elin Ternander
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.