Nyheter

Går det inte så går det inte

If you can’t do it, give up. Det lär vara Freud som sa det först. Men det har aldrig varit min melodi att ge upp. Eller snarare har jag tänkt att det är skillnad mellan att TRO att man inte kan och att faktiskt inte kunna.
Nyheter • Publicerad 6 oktober 2014

Som nu, när vi skulle måla uthuset, min mamma och jag. Uthuset är ganska högt, så det verkade omöjligt att nå upp till nocken på baksidan. Det fanns heller ingen mark där att ställa stegen på. Men vi gav inte upp. Utan efter några timmar hade vi byggt oss en snygg avsats av ett par lastpallar, en hög med stenar och några grästuvor.

När vi väl fått stegen på plats trädde jag penseln på ett långt skaft som min son tillverkat. Då nådde jag med en hårsmån. Men kunde inte se vindskivan. Varpå min mamma och mina barn fick dirigera: ”Lite mer åt höger!” ”Lite högre upp!” Och slutligen var nocken hjälpligt täckt med färg, även om min arm var avdomnad.

Efter denna seger kände vi oss ostoppbara och gav oss på själva boningshuset. Till hjälp hade vi en färgskrapa fasttejpad på en skidstav och en mängd penslar och moppar förlängda med olika stänger.

Efter tre dagar hade vi målat östsidan och nästan hela sydsidan.

Nästan.

Partiet ovanför altanen var onåbart, det insåg vi, där krävdes ställning. Vilket var dyrt. Men träet började bli angripet. Läget var akut. ”Kosta vad det kosta vill”, fastslog min mamma.

Så jag ringde en kille som kom med en ställning. Och så klättrade jag upp. Stod där på översta spången med penseln i handen. Tittade ner och såg marken där nere, avgrunden.

Ställningen svajade och klonkade och allt snurrade runt. ”Jag är dödlig!” sjöng det i mitt huvud. Jag slöt ögonen och en isande förlamning spred sig genom min kropp och vidare ut i själen. Jag andades inte längre. Röda och blå stjärnor dansade för min inre syn.

”Det går inte”, konstaterade jag när jag kravlat mig ner.

Det var så enkelt. Det var så tydligt. Går det så går det. Men går det inte så går det inte.

Då är det dags att ge upp. Ringa en målare. Och låna pengar av mamma.

Pamela Jaskoviak

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.