Annons

Magisk känsla för Zlatan i ett Milan med problem

In kom en man bland pojkar, in kom en ärrad veteran som gjort och upplevt det mesta.
Milan skriker efter en ledare.
De fick bara 0–0 mot Sampdoria men fick tillbaka Zlatan Ibrahimovic. Med inhoppet visade 38-åringen att han fortfarande har vad som krävs för att lyfta en storklubb i kris.
Fotboll • Publicerad 6 januari 2020
Zlatan Ibrahimovic lyfte Milan med inhoppet i andra halvlek, men mötet med Sampdoria slutade mållöst.
Zlatan Ibrahimovic lyfte Milan med inhoppet i andra halvlek, men mötet med Sampdoria slutade mållöst.Foto: Antonio Calanni/AP/TT

Nästan 60 000 tog sig Giuseppe Meazza-stadion, den som så gott som alla fortsätter att kalla San Siro efter stadsdelen den ligger i.

Traditioner är viktigt i italiensk fotboll. Historia, också. Här minns man de som bidragit, presterat, underhållit. Gunnar Nordahl, Nils Liedholm och Gunnar Gren finns inte längre bland oss, men den som går på klubbens museum får lära sig allt värt att veta om Gre-No-Li.

Annons

Zlatan Ibrahimovic lämnade Milan när Silvio Berlusconis mäktiga affärsimperium började vackla. Klubben skrek efter pengar. Ibrahimovic var värd mest – och reste mot sin vilja till Paris sommaren 2012 och ett nytt äventyr.

Men folk här glömmer inte.

"Välkommen tillbaka Ibra"

På Curva Milano Sud syntes banderollen med texten "Una nuova sfida da vivere insieme: Bentornato Ibra" (Tillsammans mot en ny utmaning: Välkommen tillbaka Ibra).

När statyn fällts i Malmö, reser sig Zlatan på nytt på San Siro. Respekterad. Älskad. Vrålen när han värmde upp, vrålen när han byttes in. Mäktiga. Lika mycket spontana kärleksförklaringar som uttryck för hopp om framtiden.

Milan är inte bra. Statiska i speluppbyggnaden, för lågt tempo i passningsspelet. Några spelare som inte håller måttet. Det var slarviga passningar, enkla bolltapp, svaga inlägg, felbeslut. Det går att sätta upp åtskilliga poster på minuskontot.

Så hände något, efter minut 55. Krzysztof Piatek vinkades av. Ibrahimovic kom in. Minuten senare kom nästa offensiva drag från tränaren Stefano Pioli. Rafael Leao in för Giacomo Bonaventura. Det tog en minut och Ibrahimovic släppte till Leao, som reagerade för sent.

Några farliga nickar av Ibrahimovic, ett och annat "nästan-läge", en framspelning som Rade Krunic måste undra hur han kunde missa.

Men inga mål.

"Det kändes okej"

Ibrahimovic gav offensiven ett uppsving, men det krävs mer för att Milan ska lyfta ur sin misär och klättra i Serie A-tabellen.

Efteråt berättade han om upplevelsen, känslorna – och vad som måste göras.

Annons

– Det var magiskt. Magiskt. Det är svårt att beskriva. Det var mycket glädje, mycket adrenalin. Och mycket motivation, faktiskt.

– Det här tog mig tillbaka tio år. Flashbacks. Den kärlek och den glädje man får när man kommer ut. Det betyder att man har gjort stora saker på den här arenan och det är minnen som kommer att vara där för evigt.

– Det kändes okej. Det gäller att lära känna laget, och hjälpa till att förbättra läget och göra det bättre. Det märks att laget saknar lite självförtroende, säger han.

Självförtroende saknas

TT: Vad drog du för slutsatser medan du satt på bänken?

– Man är inne i matchen, försöker pusha på och ge energi, men man vill så klart vara på planen. Bidra. Men man försöker också hjälpa till när man är vid sidan av den.

– Jag har varit här i tre dagar. Jag känner att vi skulle ha varit mer aggressiva vid målet, mer konkreta. Det är där självförtroendet saknas. Vi har gjort 16 mål, färre än vi har spelat matcher. Det är på den sista tredjedelen det saknas.

– Jag ska försöka hjälpa dem med det.

Han fick beröm av tränaren Stefano Pioli.

– Han gav en positiv effekt. Han tillförde karaktär, stöd och närvaro. Jag tror inte att laget är vant vid att ha en sådan fysisk spelare i boxen, så han fick inte tillräckligt att jobba med, särskilt i slutet av matchen, säger Pioli till Sky Sport Italia enligt Football Italia.

I Sampdoria började landslagsmittfältaren Albin Ekdal, som har dragits med magsjuka och en fotskada, på bänken men byttes in i 86:e minuten.

Henrik Skiöld/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons