Annons

Zibanejad om Lundqvist: "Jobbigt att se på"

Mika Zibanejad känner med landsmannen Henrik Lundqvist och den ratade stjärnmålvaktens situation i New York Rangers.
Ishockey • Publicerad 9 april 2020
Mika Zibanejad, till höger, känner med Henrik Lundqvist, vänster. Arkivbild.
Mika Zibanejad, till höger, känner med Henrik Lundqvist, vänster. Arkivbild.Foto: Kathy Willens/AP/TT

Mika Zibanejad har gjort stor succé i NHL den här säsongen. 26-åringen är den svensk som har gjort flest poäng, 41 mål och 34 assist, i ligan som har varit pausad under den senaste månaden på grund av coronapandemin.

Men samtidigt som centern Zibanjead har växt till New York Rangers kanske viktigaste spelare har en annan svensk ishockeystjärna falnat i klubben.

Tredjevalet i år

Annons

38-årige veteranmålvakten Henrik Lundqvist har ratats i allt större utsträckning av huvudtränaren David Quinn och fallit i hierarkin efter nyår. Lundqvist har bara startat fem av Rangers 31 grundseriematcher i år medan Alexandar Georgiev startat 14 och Igor Sjestiorkin 12.

Mika Zibanejad, som tills vidare befinner sig i hemstaden Stockholm under NHL:s coronaavbrott, medger att situationen i Rangers har varit jobbig. Under hela 2010-talet var "Kung Henrik", som Lundqvist har kallats av supportrarna på Manhattan, självskriven i kassen.

– Det har väl varit en konstig situation för alla. Jag kan inte prata för "Henkes" skull men det är klart att det har varit... det är en väldigt konstig situation som han kanske inte har upplevt tidigare med tre målvakter på det sättet, säger Mika Zibanejad i ett videosamtal med journalister på skärtorsdagen.

Imponerande inställning

Den assisterande lagkaptenen, som har spelat i Rangers sedan 2016 och som var med och tog VM-guld med Tre Kronor 2018, är däremot imponerad över hur lagkamraten har hanterat situationen.

– Han har kommit in på träningarna och jobbat stenhårt och försökt vara så positiv man kan i en sådan situation. Jag förstår att det inte är enkelt och kommer nog inte fullt förstå hur den här situationen är för honom, med tanke på att jag väl hoppas att man aldrig ska gå igenom det själv, säger Zibanejad.

Han vill däremot inte prata för Lundqvist, en svensk målvaktsikon med OS-guld (2006) och VM-guld (2017) på meritlistan.

– Det är klart att det är jobbigt att se på, men hur han känner, det får du nog fråga honom själv.

Rättad: I en tidigare version angavs felaktig uppgift och formulering kring Zibanejads poängskörd. Rätt ska vara 41 mål och 34 assist.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons