1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Yrkar på maxstraff i Falcon Funds-härvan

Åklagaren yrkar på långa fängelsestraff för de tre huvudmisstänkta i Falcon Funds-härvan.
Huvudförhandlingen i målet gällande Falcon Funds inleddes i november och är inne på sluttampen. Teckning från första förhandlingsdagen i Stockholms tingsrätt.
Foto: Petra Frid/TT

22 000 pensionssparare misstänks ha drabbats i härvan och skadan beräknas till motsvarande ungefär 230 miljoner kronor.

– Aldrig tidigare i svensk dokumenterad rättshistoria har så få stulit så mycket av så många, på så kort tid, sade Jerker Asplund i slutpläderingen i Stockholms tingsrätt.

Att skadan är synnerligen kännbar för målsägaren, Pensionsmyndigheten, är något som bör beaktas vid bedömningen av målet, anser han.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Tre huvudmisstänkta – en 63-årig amerikan bosatt i Stockholm, en 42-årig svensk utvandrad till Malta och en svensk 57-årig kapitalförvaltare – bör enligt åklagaren dömas till maxstraff för grov trolöshet mot huvudman, grovt bedrägeri och grovt mutbrott.

– Alla tre tilltalades brottslighet har högsta och samma straffvärde, sade Jerker Asplund i slutpläderingen.

Åtta års fängelse

Maxstraffet är åtta års fängelse, vilket i det här fallet blir fängelse i sju år och nio månader eftersom åklagaren också yrkar näringsförbud för alla tre, samt utvisning för amerikanen.

– Skälet till det att jag yrkar maxstraffet är att det handlar om en systematiskt iscensatt, sinnrik brottplan, och att det handlar om väldigt höga belopp, säger Jerker Asplund till TT efter pläderingen.

Åklagaren yrkar också att 42-åringen och 63-åringen, som misstänks ha varit hjärnorna bakom planen, solidariskt ska bli skadeståndsskyldiga för de 230 miljoner kronor som pensionsspararna beräknas ha gått miste om.

Olika roller

Under slutpläderingen i tingsrätten framhöll åklagaren att de tre huvudmisstänkta haft olika roller som dock varit beroende av varandra för att få ihop brottsplanen.

Enligt åklagarens beskrivning har de tre samverkat för att köpa in dåliga värdepapper till pensionsfonden Optimus High Yield som var valbar inom det svenska premiepensionssystemet i ett avancerat upplägg. Köpen, som skedde under 2012–2013, gjorde de brottsmisstänkta rika på pensionsspararnas bekostnad.

För att möjliggöra affärerna flyttades också pensionsmedel om två miljarder kronor från en annan fond inom systemet genom ändring av pensionssparares fondval. De åtalade kom enligt åklagarna över personuppgifter genom köpet av ett kundregister.

En fjärde åtalad, närstående till kapitalförvaltaren, riskerar två och ett halvt års fängelse, för grovt penningtvättsbrott för att ha befattat sig med en misstänkt muta till kapitalförvaltaren.

Läs mer

Mark

I DAG: Krock i Skene – två bilar har hamnat i dike

Förarna undkom utan skador

Borås

VÄDER: Grilltröst för semesterfirare – stabilare väder på ingång

Risken för skurar ligger dock i

Sommarkrönika

Och nu så vill jag sjunga att sommaren är min…

”Jag älskar Astrids sätt att förmedla hur sommaren kan uppfattas av alla sinnen.”

Borås

Västsverige: Flera gripna efter rånvåg i helgen

17 fall av personrån anmäldes under helgen i Göteborg. Nu har polisen gripit fyra personer

Sport

Här är spelarbetygen efter Elfsborgs rysare mot Kalmar

Han var bäst i Elfsborgs seger: ”Visar mest pondus”

Borås

Boråsaren satt uppe hela natten – lyckades fånga ”Neowise” på film

Kometen Neowise är nu synlig på himlen och lockar stort intresse bland astronomer