Wallenberg: En hel generation går förlorad

Ekonomi ,
Styrelseordförande Jacob Wallenberg på Investors årsstämma. Arkivbild.
Foto: Simon Rehnström/SvD/TT
Styrelseordförande Jacob Wallenberg på Investors årsstämma. Arkivbild.

En av Sveriges tyngsta företagsledare – Jacob Wallenberg – vill nu se en förnyad debatt kring coronavirusets ekonomiska konsekvenser.

Social oro, depression och en hel generation som riskerar att gå förlorad kan nu bli effekten, säger han i en intervju med

Industriägaren Jacob Wallenberg ser dramatiska samhällskonsekvenser i spåren av coronaviruset.

Om krisen fortgår för länge kan den i sin tur ge en arbetslöshet på 20–30 procent och ekonomin kan krympa lika mycket, säger Investors ordförande i intervjun.

– Det kommer inte att ske någon återhämtning. Det kommer att vara social oro, våld och socio-ekonomiska konsekvenser, dramatisk arbetslöshet. Invånare kommer att lida, säger Wallenberg.

Wallenberg lyfter nu att han precis som Tredje AP-fondens vd Kerstin Hessius vill se en debatt kring hur länge nedstängningen av ekonomin kan fortgå.

– Jag är "dödsrädd" för konsekvenserna för samhället. Jag vill sätta det hela i ett perspektiv, vad mer kan vi göra. Just nu går vi bara en enda väg.

Wallenbergs förslag på lösning är nu att skydda de äldre i betydligt större omfattning än vad som tidigare gjort, till exempel i form av obligatorisk karantän.

– Hur ser morgondagen ut? Vi måste förbereda oss, säger han.