Annons

Vranjes: "Kan Sveriges svagheter"

Han är en av Sveriges mest framgångsrika handbollsspelare. Nu går han in i EM på hemmaplan som tränare – men för Slovenien.
Handboll • Publicerad 10 januari 2020
Ljubomir "Ljubo" Vranjes, förbundskapten i Slovenien.
Ljubomir "Ljubo" Vranjes, förbundskapten i Slovenien.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Ljubomir Vranjes spelade 165 landskamper för Sverige och hann bland annat med ett EM-guld på hemmaplan 2002. In i det sista såg det dock ut som att 46-åringen skulle få nöja sig med att se EM från publikplats den här gången.

Tills Slovenien sparkade förbundskaptenen Veselin Vujovic med sex veckor kvar till EM, och ett par veckor senare skrevs kontrakt med Ljubomir Vranjes i stället.

Annons

– Ja, nu blir det ett hemma-EM. Och det är ett hemma-EM som jag verkligen vill vara med i, säger svensken, till vardags tränare för IFK Kristianstad.

Slovenien tog sig till EM via en stark insats i kvalet och har flera fina mästerskapsinsatser bakom sig. Men den gemensamma tiden för förberedelser har varit i kortaste laget, medger Ljubomir Vranjes.

– Jag har ju följt dem i många år, det är spelare i toppföreningar runt om i Europa. Men den personliga kemin på bänken, när man ska byta in någon, hur de är i stressade moment, det vet jag ju inte, säger han.

"Har en fördel"

Slovenien inleder EM mot Polen, i Scandinavium i Göteborg, i kväll. Redan på söndag är det sedan dags för den stora matchen mot Sverige.

– Det är en tuff grupp naturligtvis. Sverige är favoriter, de har hemmaplan och hela Scandinavium fyllt av svenskar som kommer att lyfta dem, säger Vranjes.

– Men har vi en bra dag kan vi naturligtvis rå på alla landslag i världen.

Bland annat, poängterar han, har Slovenien numera en förbundskapten som har full koll på Sverige. Vranjes är och har varit tränare för flera av de svenska landslagsstjärnorna.

– Jag tycker att jag har en fördel av att veta exakt vilka styrkor och svagheter som finns, säger han.

TT: Men Sverige då? Har inte spelarna fördel av att de känner till dig också?

– Då vet de att jag alltid byter taktik. Så då blir det jobbigt, säger Ljubomir Vranjes med ett finurligt leende.

Annons

– Fast det är ju en fördel att de vet att jag byter taktik, så nu kanske jag inte gör det.

"Så mycket idéer"

Svenska högersexan Valter Chrintz, som har Vranjes som tränare i Kristianstad, är inne lite på samma spår.

– Jag vet nog inte exakt hur han tänker med allting, för han har så mycket idéer. Men lite koll har man väl, om man bara kollar på hur vi spelar i IFK, säger 19-åringen.

– Det ska bli roligt att möta hans lag. Förhoppningsvis vinner vi den matchen, så att han inte kan hålla på och hetsa och ha sig när man kommer hem till Kristianstad.

Micke Larsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons