1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Andra fallet av smitta konstaterat i Sverige

Ett andra fall av det nya coronaviruset har konstaterats i Sverige. En man i 30-årsåldern – som besökt norra Italien och som insjuknade efter ankomsten till Sverige – vårdas nu på sjukhus i Göteborg.
Per Karlsson, förste chefsläkare, Lars Magnus Andersson, docent och verksamhetschef vid infektionskliniken, Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare och Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, Västra Götalandsregionen vid en presskonferens på onsdagskvällen.
Foto: Thomas Johansson/TT
Statsepidemiolog Anders Tegnell under onsdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen om coronaviruset.
Foto: Claudio Bresciani/TT

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, under onsdagens pressträff.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Mannen ligger på infektionsklinik på Sahlgrenska universitetssjukhuset och mår efter omständigheterna väl, uppger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg vid en presskonferens på onsdagskvällen.

Spårningen har inletts av dem som haft kontakt med mannen, som insjuknade tre dygn efter inresan till Sverige.

– Vi bedömer att vi har goda förutsättningar att identifiera de som blivit exponerade. Det handlar inte om någon större grupp. Mannen reste inte i något större sällskap och var inte smittsam när han reste, säger Thomas Wahlberg.

Spårningen handlar om dem som varit nära mannen.

– Det handlar om närkontakt, familjen och kanske nära arbetskamrater. Jag kan inte säga något exakt antal, men vi bedömer att det kan hanteras ganska snabbt, säger Wahlberg till TT.

Ingen överraskning

På Sahlgrenska kom det nya fallet inte som någon överraskning.

– Vi hade bedömt att det skulle komma hit för eller senare, och är beredda på att det kan komma fler fall. Sjukvården är pressad, men på kort sikt har vi stor kapacitet att hantera fler smittade, säger förste chefsläkare Per Karlsson.

Just spridningen i Italien och Iran oroar dem som arbetar med att mota viruset i Sverige – risken är att resenärer tar med sig viruset hem. Samtidigt vidhåller myndigheterna att Sveriges beredskap fortsatt är god.

– Vi har en god beredskap, vilket Göteborgsfallet representerar på ett bra sätt, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Myndigheten konstaterade redan tidigare på onsdagen att risken för nya fall i Sverige är hög. Bedömningen gjordes efter att fler människor under helgen smittats i Italien, Sydkorea och Iran.

– Vi har en förändrad situation. Främst kanske i Italien. Men det kanske mest oroande är Iran där man har vad som verkar vara en ganska omfattande smittspridning och dessutom har exporterat fall till länder i regionen, sade Tegnell under en pressträff tidigare på dagen, innan bekräftelsen kom om Göteborgsfallet.

Ursprung vid kyrka

Utbrottet som rapporterats från Sydkorea oroar inte lika mycket, eftersom det verkar ha ett tydligt ursprung runt en kyrka i landet. Till både Italien och Iran däremot reser många svenskar, vilket ökar risken för importfall till Sverige.

Just smittspridningen i Italien kan vara extra intressant nu i sportlovstider då många besöker de italienska alperna, enligt Tegnell. Men i dagsläget finns det inga indikationer på att smittan nått skidorterna, utan spridningen har främst skett på slätten i Milano och Lombardiet.

Även Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, vidhåller att Sveriges beredskap inför ett eventuellt virusutbrott är god.

– Man bedömer att risken för smitta i Sverige är låg, och utifrån den bedömningen så har vi frågat regionerna hur det ser ut med vårdplatser, skyddsutrustning och personal med rätt utbildning. Utifrån det så kan vi säga att vi har en god förmåga, säger hon.

"Fungerande strategi"

Ungefär 300 personer har hittills kontrollerats för viruset i Sverige, varav två nu konstaterats smittade. Men trots att risken för importfall till Sverige ökar gör myndigheterna ingen förändring i sitt arbetssätt.

– Vi tror på att de åtgärder vi vidtar, med att hitta personerna tidigt, provta dem snabbt och hindra smittan från att spridas vidare, är en fungerande strategi och vi tror verkligen att det kan fungera ett bra tag till, säger Anders Tegnell.

TT: Kan coronaviruset utvecklas till en pandemi?

– Ja, det kan vi inte utesluta, men än så länge har vi faktiskt bara en omfattande spridning i centrala Kina.

Rättad: I en tidigare version angavs felaktigt attettfall konstaterats i Sverige.

Läs mer

Mark

I DAG: Krock i Skene – två bilar har hamnat i dike

Förarna undkom utan skador

Borås

VÄDER: Grilltröst för semesterfirare – stabilare väder på ingång

Risken för skurar ligger dock i

Sommarkrönika

Och nu så vill jag sjunga att sommaren är min…

”Jag älskar Astrids sätt att förmedla hur sommaren kan uppfattas av alla sinnen.”

Borås

Västsverige: Flera gripna efter rånvåg i helgen

17 fall av personrån anmäldes under helgen i Göteborg. Nu har polisen gripit fyra personer

Sport

Här är spelarbetygen efter Elfsborgs rysare mot Kalmar

Han var bäst i Elfsborgs seger: ”Visar mest pondus”

Borås

Boråsaren satt uppe hela natten – lyckades fånga ”Neowise” på film

Kometen Neowise är nu synlig på himlen och lockar stort intresse bland astronomer