Annons

Vind- och solbranschen sura på M och KD

Miljardinvesteringar i vindkraft hotas av att M och KD lämnar energiöverenskommelsen.
Energi • Publicerad 10 december 2019
Vindbranschen ogillar osäkerhet. Arkivbild.
Vindbranschen ogillar osäkerhet. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Långsiktigheten skadas av politikernas ryckighet. Och investerare gillar aldrig osäkerhet, är Charlotte Unger Larsons ingång i hennes kritik av Moderaternas och Kristdemokraternas avhopp från energiöverenskommelsen, som slöts mellan fem partier brett över bockgränserna 2016.

80 planerade investeringsmiljarder ligger på vindkraftsbolagens skrivbord, enligt vindbranschen som om några år beräknas stå för närmare en fjärdedel av den svenska elproduktionen.

Köper inte argument

Annons

Politiska samtal skulle ha hållits på onsdagen men M och KD vill inte sätta sig ned och prata.

– Det är jag enormt besviken på, det tycker jag är dåligt, säger Charlotte Unger Larson och enligt henne har oroliga investerare redan börjat höra av sig.

M och KD är ju partier som annars brukar prata sig varma om näringslivets förutsättningar. Att de nu säger sig vurma för just det, och det framtida ökade energibehovet, ger Charlotte Unger Larson inte mycket för.

– Då gör de en annan bedömning än vad IEA (Internationella energirådet) gör som visar på hur mycket som kommer att levereras av vind och sol, säger hon.

Även solbranschen är inne på samma spår, politisk stabilitet är nödvändigt:

Stoppar ketchupeffekt?

"Det vore synd om den ketchupeffekt vi sett under hösten för solparker kommer av sig nu bara för att politikerna inte kan hålla sams och förutsättningarna stabila", skriver Svensk Solenergis vd Anna Werner i en kommentar.

Vindbranschen är inte emot kärnkraft. Och i den nuvarande energiöverenskommelsen finns heller inget stoppdatum eller förbud av kärnkraft efter 2040, påpekar hon. Det var en del av den politiska kompromissen.

– Men vi är emot subventioner till kärnkraften.

Ny vindkraft får fortfarande viss subvention via elcertifikatsystemet, men det vill Svensk Vindenergi avveckla så fort som möjligt – vindkraften står på egna ben, enligt Charlotte Unger Larson.

Olle Lindström/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons