GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Vi har hittat en faktor som försvårade utredningsarbetet”

Eric Klefberg, webbchef på BT, är en av dem som står bakom BT Dokumentär – Sabotaget i Häglared.
Publicerad 9 maj 2018
Eric Klefberg.
Eric Klefberg.

Lyssna på första avsnittet:

Varför har ni gjort podd om Häglaredsmasten?

– Vi går igång på mysterier och vi ville, precis som i vår förra podd, ta upp ett ämne där det fortfarande finns ny information att gräva fram. Sabotaget mot Häglaredsmasten engagerade väldigt många och är höljt i frågetecken.

Vad kommer podden att handla om?

– Vi kommer att berätta om händelsen, polisutredningen och veckan som följde. Hela landet hamnade ju i någon sorts märklig ”mastpsykos”. Vi såg fallande master överallt, samtidigt som både flygledning och SJ havererade. Just den här eskalerande händelseutvecklingen är intressant i efterhand.

Kommer det några saftiga avslöjanden?

– Vi kommer bland annat visa hur man kan ta sig fram till masten osedd, vi har tittat närmare på verktygen som kan ha använts till att fälla masten och vi analyserar polisens teorier. Dessutom har vi hittat en faktor som försvårade utredningsarbetet – som kanske blev avgörande för att brottet ännu inte är uppklarat. Ett grovt sabotage är i lagens mening lika allvarligt som ett mord.

Vem hoppas du ska lyssna på den här podden?

– Jag hoppas att alla som berördes direkt av den här händelsen tycker att det här är en spännande historia att minnas – samtidigt kan vi berätta saker som är intressant för fler än bara oss i Sjuhärad. Men framför allt hoppas vi ju att någon som vet mer om händelsen, eller mastfällaren själv, ska lyssna och kanske träda fram på något sätt.

Det här är andra gången BT gör podd - hur gick det senast?

– Vår förra podd om det ouppklarade mordet på Reijo Daag i Viskafors toppade Itunes lista över landets mest populära poddar och har nu över 300 000 nedladdningar. Den engagerade många och vi märkte att fallet fortfarande berör många i bygden, trots att det har gått 40 år sedan mordet. Vi hoppas naturligtvis att vår nya podd ska engagera på samma sätt.

Schema: Då släpps nästa avsnitt

Avsnitt 1: Onsdag 9 maj.

Avsnitt 2: Torsdag 10 maj.

Avsnitt 3: Fredag 11 maj.

Avsnitt 4: Lördag 12 maj.

Avsnitt 5: Söndag 13 maj.

Så lyssnar du på BT Dokumentär

Dator: Använd spelaren ovan eller gå till vår specialsajt.

Smartphone: ”Sabotaget i Häglared” finns också i appen Podcaster till Iphone och appen Acast.

Välj knappen "PRENUMERERA" för att få en snabbväg till podden och notiser om nya avsnitt. Om du inte har Podcaster-appen – gå till Appstore för att ladda ner.

• Alla avsnitt sparas på vår specialsajt där du också hittar extramaterial såsom bilder, tidningsklipp, persongalleri och tidslinjer.

• Alla avsnitt sparas också Podcaster-appen för senare lyssning.

Har du mer information om sabotaget i Häglared?

• Kontakta BT Dokumentär på btdokumentar@bt.se.

Lena Kvist, Karin Samuelsson och Eric Klefberg.
Lena Kvist, Karin Samuelsson och Eric Klefberg.
Foto: Anton Hedberg

BT Dokumentär

Redaktionen: Karin Samuelsson (reporter), Eric Klefberg (producent/klipp) och Lena Kvist (producent).

Carl LindSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.