Annons

Växjös skolkök fasade ut riset av klimatskäl

Växjö kommun har fasat ut riset i skolmaten med motivering att det har för stor klimatpåverkan.
En professor i livsmedelsvetenskap är positiv till beslutet.
Mat • Publicerad 2 december 2019
Okokt ris hälls upp i en skål. Arkivbild.
Okokt ris hälls upp i en skål. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Processen att ersätta riset i skolbespisningen har skett stegvis sedan beslutet fattades hösten 2017, rapporterar SVT Nyheter Småland.

Nästan allt ris har uteslutits och serveras endast i rätter där ris är en huvudingrediens. I stället serveras bland annat potatis, pasta, bulgur och matvete.

Annons

Anneli Ekstedt, verksamhetschef i Växjö kommun, förklarar att ris har en större klimatpåverkan eftersom risodlingen inte sker i Sverige och dessutom kräver mycket vatten.

– Till en början hade många synpunkter på maten. Man var lite ovan och det var nya typer av maträtter som serverades, så vi var ute och pratade mycket med elever och hade mycket föräldraråd. Jag pratade med en av kockarna i dag som berättade att det går ungefär åt lika mycket matvete som det gick åt ris, säger Ekstedt till SVT.

Cornelia Witthöft, professor i livsmedelsvetenskap på Linnéuniversitetet, är positiv.

– Ris är spannmålsgrödan med högst klimatpåverkan och därför är det lämpligt att ersätta riset med klimatvänliga alternativ, säger hon till SVT.

Hon påpekar också att Livsmedelsverket rekommenderar att man på lång sikt inte ska äta för mycket ris, efter upptäckten för ett par år sedan att riset innehåller arsenik.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons