Melart förstörde Färjestads festkväll

Publiken jublade åt poängkungen Marcus Nilssons kontraktsförlängning och Färjestads 3–0-ledning.
Då tyckte Växjö och Ilari Melart att det fick räcka.
Den store backen gjorde två mål på sin förra klubb och låg bakom vändningen till 4–3 efter förlängning.
Ishockey • Publicerad 23 januari 2020
Ilari Melart gjorde två av målen – däribland det avgörande i förlängningen – i när Växjö vände 0–3 till 4–3 borta mot Färjestad.Foto: Tommy Pedersen/TT

När förstafemman presenterades jublade ishockeypubliken i Karlstad lite extra.

Poängligaledaren Marcus Nilsson är klar för två nya säsonger i Färjestad – trots intresse från ekonomiskt starkare klubbar i Ryssland och Schweiz.

”Just nu är det Färjestad som gäller. Jag älskar att spela här, i den här arenan, inför våra fans. Det ska vara något riktigt rejält om det ska locka mig härifrån”, säger Nilsson till klubbens webbplats.

”Får lite hopp”

Sedan gjorde Lucas Ekeståhl-Jonsson 1–0 efter knappt en minut, Gustav Rydahl 2–0 halvvägs in i första perioden och Per Åslund 3–0 i spel i numerärt underläge i början av den andra.

Allt var frid och fröjd i Löfbergs arena, och tre nya Färjestadspoäng tycktes vara på väg in på kontot.

Så blev det inte.

Linus Högberg reducerade till 1–3 i samma powerplay som Växjö släppte in det tredje baklängesmålet.

– Matchen vänder med det målet. Vi får lite hopp och Färjestad blir lite griniga, säger Växjös tränare Sam Hallam.

”Ingen stress”

Färjestadsspelarna fortsatte att besöka utvisningsbåset och med knappt fem minuter kvar av tredje perioden reducerade Ilari Melart till 2–3 i spel fem mot fyra. Pontus Holmberg tog matchen till förlängning och där slog Melart till igen, 4–3.

– Riktigt skönt, säger finländaren.

Melart kom till Växjö inför den här säsongen, efter två år i Färjestad.

– Det var en lite större match än vanligt för mig. Jag känner många här. Det gör det extra skönt, säger han.

Segern var välbehövlig för det förväntade topplaget Växjö, som för närvarande balanserar på strecket som betyder spel i åttondelsfinal.

– Det har varit lite jobbigt. Positionen i tabellen är inte vad vi vill att den ska vara men jag känner ingen stress. Jag litar på laget, säger Ilari Melart.

Färjestads tränare Johan Pennerborn var besviken.

– En jätteonödig förlust. Vi har egentligen full kontroll på matchen men faller på eget grepp. Vi tar för många onödiga utvisningar, säger han.