Annons

Varnar för att Idlib kan bli nytt Aleppo

Syriska regeringsstyrkor och ryska allierade har utökat attackerna mot den rebellkontrollerade Idlibprovinsen i nordvästra Syrien.
Nu varnar Frankrikes FN-ambassadör Francois Delattre för att Idlib riskerar att bli ett nytt Aleppo.
Syrien • Publicerad 10 maj 2019
Turkiets försvarsminister Hulusi Akar. Arkivbild.
Turkiets försvarsminister Hulusi Akar. Arkivbild.Foto: Turkiska försvarsdepartementet/AP/TT

– Om det händer kommer vi att ha en humanitär katastrof där – det står klart – och dessutom kommer det att förstöra utsikterna för en politisk process som vi alla vill få till, sade han när FN:s säkerhetsråd diskuterade frågan.

Regimsidans attacker 2016 krävde många tusen liv i Aleppo och lämnade den historiska staden i ruiner.

"Djupa oro"

Annons

Säkerhetsrådet träffades bakom stängda dörrar på initiativ av Belgien, Kuwait och Tyskland som leder rådets försök att hantera den humanitära krisen i Syrien.

– Vi uttrycker vår djupa oro för en potentiell humanitär katastrof i händelse av en fullskalig militär operation i Idlibzonen, sade Marc Pesteen, Belgiens FN-ambassadör, till reportrar efter mötet.

Inga omvälvande förslag väntades från mötet, inte minst på grund av Rysslands vetorätt i rådet. Också Kina ska under mötet ha opponerat sig mot Pesteens uttalande.

Idlib har besparats större regimoffensiver efter ett avtal om nedtrappning och upprättandet av en buffertzon som slöts i Kazakstans största stad Astana mellan Ryssland och Turkiet i september. Men sedan den terrorstämplade alliansen Hayat Tahrir al-Sham (HTS) tog full kontroll över området i januari har angreppen intensifierats.

Sjukhus och skolor

Nu har cirka 150 000 människor drivits på flykt i Idlib på bara en vecka. Sedan den 29 april har tolv vårdinrättningar, varav två stora sjukhus, samt flera skolor träffats i anfallen, enligt Världshälsoorganisationen (WHO).

Även Turkiets försvarsminister Hulusi Akar pekar på den humanitära situationen och pekar finger mot Moskva.

– Vi förväntar oss att Ryssland vidtar effektiva och beslutsamma åtgärder för att upphöra med sina attacker i södra Idlib och omedelbart återgår till de gränser som beslutades i Astana-avtalet, säger Akar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons